header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dikstaartsmalvoetbuidelmuis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Sminthopsis crassicaudata

dikstaartsmalvoetbuidelmuisDe dikstaartbuidelmuis heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Hij leeft in het midden en zuiden van Western Australia, heel South Australia, het midden en zuiden van Northern  Australia, in het zuidwesten van Queensland, in het oosten van New South Wales en Victoria en op Nieuw-Guinea. Hij leeft er in de bossen, heide en grasland. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn grote oren.

De dikstaartbuidelmuis is 's nachts actief. Overdag zit hij in een diepe, zelfgegraven ondergrondse gang. 's Nachts gaat hij op zoek naar insecten, spinnen, kleine weekdieren en kleine zoogdieren. Hij jaagt op de grond. Het is een erg vraatzuchtig dier en hij kan in een nacht zijn eigen gewicht aan voedsel opeten. Hij kan vetvoorraden in zij staart opslaan. Tijdens een lange droogte worden deze vetvoorraden gebruikt. Als de vetvoorraden in zijn staart op zijn en voedsel nog langer schaars is, kan hij zijn lichaamstemperatuur aanpassen zodat hij minder energie gebruikt.

De paartijd duurt van juli tot februari. Het paringsgedrag is agressief. Het vrouwtje krijgt 5 tot 10 jongen. Ze heeft 8 tot tien tepels. Na tien weken weken overleven meestal slechts ongeveer 5 jongen. Het vrouwtje kan om de twaalf weken jongen krijgen.

De dikstaartbuidelmuis is 6 tot 9 cm lang, zijn staart is 4 tot 9 cm lang en hij weegt 10 tot 32 gram.
 
 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009