header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De dolfijn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De Echte dolfijnen vormen de familie Delphinidae, die 32 soorten in 17 geslachten omvat. De witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris) en de witflankdolfijn (L. acutus) verschijnen in toenemende aantallen aan de Nederlandse kust, de eerste algemener dan de tweede. Beide soorten worden maximaal ca. 3 m lang (gewicht 225Ė300 kg). dolfijnen, verzamelnaam voor een groep tot de Tandwalvissen (zie Walvisachtigen) behorende zoogdieren met torpedovormig lichaam, in lengte variŽrend van 1,5Ė10 m, behorend tot vijf verschillende families. In boven- en onderkaak bevinden zich enkele tot vele, soms in het tandvlees verborgen, meestal kegelvormige tanden. De dolfijnen, die zeer snel kunnen zwemmen, leven in scholen in bijna alle zeeŽn. Zij zwemmen, duiken en springen voortreffelijk.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vissen, inktvissen en schaaldieren. Dolfijnen worden, vooral in Japan, gevangen als vermeende concurrenten van de visserij; ook bij de tonijnvisserij moeten veel dolfijnen het ontgelden (dolfijnen bevinden zich vaak boven scholen tonijn), reden waarom een aantal soorten tot de bedreigde diersoorten gerekend dient te worden.

Dolfijnen zijn door hun gestroomlijnde lichaam snelle zwemmers. Voor de schedel bevindt zich een vetbult die een functie heeft bij de stroomlijn. Tevens wordt de vetbult gebruikt voor het uitzenden van geluiden. Dankzij deze geluiden kan de dolfijn zelfs een garnaal vinden.

Dolfijnen kunnen snel zwemmen. Hun voedsel, dat onder andere uit vissen, kreeftachtigen en inktvissen bestaat, vinden ze meestal dicht aan de wateroppervlakte. Daarbij komen ze meerdere keren per minuut boven om adem te halen. Dolfijnen kunnen zich onder water oriŽnteren door gebruik te maken van ultrasonische geluiden. Deze geluiden worden niet alleen door obstakels gereflecteerd maar ook door prooidieren. Met hun gestroomlijnde lichaam en snavelvormige snuit behoren ze tot de kleinste walvisachtigen. Enkele leden van deze familie, waaronder de zwaardwalvis (orka) en de griend, zien er heel anders uit omdat ze veel groter zijn. De grote tuimelaar is ťťn van de meest bekende dolfijnen omdat hij in alle oceanen voorkomt (behalve in de poolgebieden).

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009