header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Don

 

Paarden pagina - klik hier

 

De Don is één van de bekendste Russische rassen. Het verwierf zijn roem als rijpaard van de kozakken - de ongeregelde troepen vrijbuiters die de Franse legers bij hun terugtocht uit Moskou in 1812 het leven zuur maakten. Het ras ontwikkelde zich in de 18de en de 19de eeuw en werd in kudden gehouden op de Don-steppen. Zijn voorouders waren de paarden van de nomadische stammen en vroege invloeden kwamen van de onaantrekkelijke, maar taaie Mongoolse Nagai, paarden uit Noord-Iran, Perzische Arabieren en het Toerkmeense paard, een woestijnpaard dat nauw verwant is aan de Akhal-Teke.
De Karabagh, een bergpaard uit het Karagagh-gebergte in Azerbeidjan heeft een grote invloed gehad.

Geschiedenis
Grote aantallen van deze voornamelijk lichtbruine paarden werden in de 18de eeuw op de Don-steppen losgelaten. Later werd de Don veredeld en kreeg hij een groter formaat door kruisingen met de Orlov, de Strelets Arabier, die eigenlijk een Anglo-Arabier was, en de Engelse volbloed.
Sinds het begin van de twintigste eeuw, toen de Don een paard met een vaststaand type was gebleken, werd geen vreemd bloed meer ingebracht. Hij werd gebruikt als een sober cavaleriepaard, dat weinig zorg vroeg en ook goed kon worden ingespannen.

De moderne Don
Wat bouw betreft is de Don, zoals zoveel Russische paarden, verre van volmaakt. Hij is echter ongelofelijk taai, kan toe met minimale voeding en leeft het hele jaar door buiten, waar hij zich aan alle weersomstandigheden aanpast. Daarom wordt hij graag gebruikt om de plaatselijke paarden te verbeteren in gebieden waar kudden paarden van oudsher algemeen voorkomen.
Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van enkele rassen die in de staatsstoeterijen ontstonden, met name de Budjonny, oorspronkelijk gefokt als cavaleriepaard, maar nu steeds meer als rijpaard in gebruik.

Kenmerken
De Don wordt een nogal massief paard genoemd, met een schofthoogte van 1,60 tot 1,70 meter, maar de term massief berust waarschijnlijk op een verkeerde interpretatie. Stevig is duidelijk een betere term, zeker voor het lichaam, dat aan de normen voor het ras te beantwoorden 1,93 meter omtrek ter hoogte van de singel moet hebben en een rompomvang van 1,65 meter.
De meest voorkomende kleuren zijn vos en lichtbruin, vaak met een gouden gloed als herinnering aan de Toerkmeensen en Karabagh-voorouders.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009