header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Eekhoorn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Eekhoorns zijn hoofdzakelijk overdag actief, met pieken in de vroege ochtend en avond. Als er een diertje is die weet wat verzamelen is, dan is het wel de eekhoorn. In de herfst, als er volop zaden uit de bomen vallen slaat hij zijn slag om een wintervoorraad aan te leggen. Hij scharrelt zoveel mogelijk hazelnoten, beukennootjes, eikels esdoornzaden, bladeren, paddestoelen en verstopt het op een heel slimme en handige manier. Eekhoorns eten, met name in het voorjaar, weleens insecten (rupsen),vogeleieren en jonge vogels. Hun vraatsporen aan boomzaden en Ėbloeiwijzen zijn gemakkelijk te vinden.

Het eekhoorntje graaft met zijn voorpoten een diep gat, legt er de zaadjes in en duwt alles stevig aan met zijn snuit. Dan gooit hij het gat weer dicht met aarde en gooit er bladeren over heen. Tot slot stampt de slimmerik zijn geheime bergplaats goed aan, zodat niemand anders het kan vinden!

De rappe, beweeglijke eekhoorns zien er met hun dikke rode vacht, de grote pluimstaart en hun oorpluimpjes leuk uit. Misschien ben je er wel eens een tegen gekomen, want eekhoorns komen overal in ons land voor. Het zijn bosbewoners, maar soms kiezen ze ook voor een woning in de stad, in een park of rustige wijk. Ze hebben een eigen terrein, en daarin maken ze behalve een hoofdnest nog 4 tot 6 andere nesten. Die gebruiken ze om onderweg te schuilen tegen weer en wind.

De nesten bouwt hij van takjes en daarna bekleedt hij het lekker zacht en warm met grasjes, mosjes, wol en wat hij zoal kan vinden. Het hoofdnest maakt hij het grootst en stevigst van alle nesten. Voor de winter geeft hij het een flinke opknapbeurt en maakt er een extra dikke bekleding in. Als het buiten vriest dat het kraakt, is het in zijn knusse huis met 15 tot 20 C lekker warm! Hij hoeft dan alleen maar naar buiten om even wat lekkers uit zijn voorraad te halen.

Hoe hard het ook regent of waait, in het nest is het altijd aangenaam. Daar zorgt de eekhoorn wel voor! Nog voor het slecht weer wordt stopt hij de ingang aan de windzijde dicht, en maakt een deur aan de andere kant open.

Eekhoorntjes zijn letterlijk klein maar dapper. Ze durven enorme sprongen te maken van de ene boom naar de andere boom. Daarbij gebruiken ze hun staart om te sturen en hun evenwicht te bewaren. Vandaar dat hun staart zo lang is. Het lijfje is ongeveer 22 cm. en de staart wel 18 cm.

Twee tot drie keer per jaar wordt er een nestje geboren, van 3 tot 5 jongen. Dus zou je denken dat er heel veel eekhoorns zijn in ons land. Maar helaas gaat het toch niet zo goed met deze diertjes. Het aantal lijkt steeds meer achteruit te gaan en sinds 1994 valt hij daarom onder de Natuurbeschermingswet.

De eekhoorn behoort als eekhoornachtige tot de grote groep van de knaagdieren. Deze in bomen levende eekhoornachtige komt voor in Europa en in grote delen van AziŽ. Het ongeveer 20-24 cm lange dier heeft een grote snuit en grote ogen, waarmee het zelfs kleuren kan onderscheiden. Het vel is bruin en zacht, de 15-20 cm lange staart is pluimachtig. Het is een levendig diertje, dat zich in de bomen bliksemsnel kan bewegen. Zijn belangrijkste voedsel bestaat uit dennenappels, paddestoelen, noten en vruchten. De nesten van eekhoorntjes zijn gebouwd van takjes en mos en bevinden zich in boomholten. Hier sleept het eekhoorntje 's zomers zijn voorraden heen, 's winters houdt hij hier zijn winterslaap. Tijdens de winterslaap wordt eekhoorntje af en toe wakker en hij eet dan wat van de voorraden. De jongen worden ook in het nest in de boom geboren. Afhankelijk van het klimaat kunnen binnen een jaar twee worpen van elk ongeveer drie jongen grootgebracht worden.

Naast ons eekhoorntje is in het begin van deze eeuw de grijze eekhoorn vanuit Noord-Amerika in Engeland ingevoerd. Tot dat moment was de eekhoorn die we hier kennen de enige Europese eekhoornachtige.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009