header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Fjord

 

Paarden pagina - klik hier

 
Dit moderne paard uit Noorwegen, lijkt nog steeds sterk op het Aziatische Wilde Paard. De Fjorden pony was een geliefde pony bij de Vikingen. De Fjord heeft een sterk lichaam, een korte zware hals, geen schoft, een klein hoofd met een breed voorhoofd en zware kaken. Hij heeft rechtopstaande wit-zwart-witte manen en een aalstreep. Op de benen heeft hij vaak zebrastrepen. De stokmaat ligt tussen de 1.30 en 1.40 cm. Het is een krachtige pony en is ideaal om te ploegen. Het is een favoriet rijpaard, bij kinderen én bij volwassenen. Hij wordt ook regelmatig gebruikt voor lange-afstand wedstrijden.

Bijzonderheden: Het Fjordenpaard verschilt in weinig van het oorspronkelijke paard dat de Vikingen gebruikten voor paardengevechten. Eeuwenlang is het ras onvermengd in Noorwegen gefokt, voornamelijk als werk- en trekpaard. Daarnaast is het in Denemarken een populair en veelgebruikt paardje. Hoewel de stokmaat niet boven de 1,45 m. uitkomt, spreekt men altijd van een Fjordenpaard.

Exterieur: Het Fjordenpaard onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur, de rechtopstaande manenkam en de zwarte aalstreep, die vanuit de maantop via de manen over de rug tot aan de staart loopt. De gelijkenis met het Przewalskipaard is onmiskenbaar. Het hoofd is vrij groot en de ogen staan ver uiteen. De hals is kort en breed. De Fjord is geweldig sterk en heeft een krachtig, gespierd lichaam met een lange rug en een rond kruis. De korte benen worden gesierd door een vetlok.

Gebruiksmogelijkheden: Van oorsprong was de Fjord een Noors werkpaardje voor boeren met kleine bedrijven. Tegenwoordig is het een veel gevraagd recreatiepaard. Fjordenpaarden worden onder andere veel gebruikt voor huifkartochten. Een Fjord voor een karjol - een tweewielig Noors rijtuigje - zorgt voor een authentieke aanblik.

Beweging: Het Fjordenpaard heeft een krachtige stap en een nogal korte draf.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009