header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het Floridakonijn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Het Floridakonijn is lid van de familie der hazen, waartoe alle konijnen en hazen behoren. Het zijn alle kleine vegetarische zoogdieren met lange oren en achterpoten, en grote, zijdelings geplaatste ogen.

Het meest voorkomende konijn in de VS, het Floridakonijn, is het enige dat ook Zuid-Amerika koloniseerde. Door het zachte witte haar aan de onderkant van de staart wordt het ook wel Katoenstaartkonijn genoemd.Het Floridakonijn is overwegend een nachtdier. Overdag ligt hij in een ondiepe holte in de grond of blijft in de dekking van de onderbegroeiing. Wanneer de bodem met een dikke laag sneeuw is bedekt, graaft hij een netwerk van gangen in de sneeuw.
Konijnen en hazen eten verbazingwekkend veel groene planten. Hun verteringssysteem is aan het verwerken van deze hoeveelheden aangepast. Dit heeft ook tot gevolg dat de dieren hun eigen excrementen, opeten om het hoogste rendement uit hun voedsel te halen. Daardoor produceren hazen en konijnen twee soorten uitwerpselen: zachte keutels die ze weer opeten, en harde keutels. Floridakonijnen leven graag in de buurt van mensen en vormen daardoor een makkelijke buit voor jagers.

Het vrouwtje van het Floridakonijn kan jaarlijks vier tot vijf worpen van elk negen jongen produceren. Meestal zijn er echter vier jongen en het sterftepercentage onder hen kan tot negentig procent bedragen. In tegenstelling tot veel andere konijnen en hazen maakt het Floridakonijn een apart kraamnest omdat de jongen een langere verzorging nodig hebben. Ongeveer een week voor de geboorte graaft de moeder een ondiep gat in de grond, dat met gras, bladeren en uit de vacht getrokken haren bedekt wordt. Dit laatste heeft bovendien tot doel de tepels voor de jongen beter bereikbaar te maken. De jongen worden blind geboren. Ze ontwikkelen zich snel en worden al na vijf tot zes maanden geslachtsrijp.

► Als alle jongen van één enkel paartje Floridakonijnen zouden bliven leven, zou hun nageslacht na vijf jaar tijd circa 350 000 konijnen groot zijn.

► Konijnen van het geslacht Sylvilagus zijn niet gevoelig voor de ziekte myxomatose. Van het Europese konijn (Orytolagus), zijn door dit virus grote aantallen omgekomen.

► Een hongerige Floridakonijn kan op akkers en in tuinen grote schade aanbrengen.

► In de jaren 1920 startten natuurbeschermingsorganisaties en jachtverenigingen een programma ter introductie van het Floridakonijn in Kansas, Missouri, Texas en Pennsylvania, omdat de daar voorkomende rassen van het Floridakonijn sterk in aantal afgenomen waren. De konijnen kruisten zich met de inheemse konijnen en er onstonden mengvormen, die ook nu nog bestaan.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009