header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Frederiksborger

 

Paarden pagina - klik hier

 
Het basismateriaal in Frederiksborg bestond uit Spaanse paarden, die uit het Iberisch Schiereiland en Midden- en Oost-Europa afkomstig waren. Later kwamen daar Napolitanen bij en in de negentiende eeuw werd er gekruist met Engelse halfbloedhengsten, vaak met Norfolk Roadster-bloed. Oosterse paarden, meestal Arabieren, moesten het ras verfijnen. Op hun beurt werden paarden uit de koninklijke stoeterij in Frederiksborg gebruikt om andere rassen te veredelen.
Er was veel vraag naar de oorspronkelijke Frederiksborgers in Europa. Het waren doorgaans vossen iets groter dan 1,65 meter, elegant en vurig en ze bewogen met een trotse, hoge knieactie, die de ruiter het gewenste, heldhaftige uiterlijk gaf. Daar kwam bij dat ze , net als hun Spaanse voorouders, een heel gelijkmatige temperament hadden. De populariteit van het ras was zijn noodlot.  Veel paarden werden naar het buitenland verkocht, waaronder enkele van de beste fokdieren. Daardoor raakten de bloedlijnen, die zo zorgvuldig waren opgebouwd, dermate uitgeput dat de koninklijke stoeterij in 1839 moest sluiten. Het fokken van Rederiksborgers ging door in particuliere stoeterijen in Denemarken, maar deze legden de nadruk op het produceren van tuigpaarden en lichte trekpaarden, en niet op lichte rijpaarden. Rond deze tijd werd de voskleurige vacht voor het ras vastgelegd en de meeste exemplaren waren ongeveer 1,65 meter groot. Nog niet zo lang geleden zijn Frederiksborgermerries gekruist met rassen als de Engelse volbloed en de Trakehner om tot de Deense warmbloed te komen. De Frederiksborger komt nog wel voor in Denemarken, maar van het oude type is niet veel meer terug te vinden.

Schouders
De schouders zijn kenmerkend voor een tuigpaard en passen goed bij de hoge hoofdhouding en spectaculaire gangen. De schoft is laag en de rug een beetje lang.
Benen
De benen hebben goede verhoudingen en uitstekend gevormde gewrichten.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009