header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Freiberger

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Freiberger (of Franches-Montagnes) is een levendig paard, van nature tredzeker, rustig en vriendelijk. Generaties lang diende het als lastdier in het Zwitserse leger en deed het zijn werk op kleine boerderijen in de bergen.  Het paard heeft een schofthoogte van ongeveer anderhalve meter en is krachtig gebouwd, met goede benen en hoeven. Net als de Einsiedler heeft de Freiberger een sterke Normandische achtergrond. Veel Freibergers gaan terug op ťťn hengst, de in 1891 geboren Vaillant. Hij was de achterkleinzoon van Leo I, een Engelse halfbloedhengst met lijnen naar de Norfolk Roadster, die in 1865 was geÔmporteerd.
Poulette, de grootmoeder van Vaillant aan vaders- en moeders zijde, stamde af van Engelse volbloeds- en Anglo-NormandiŽrs.
Imprevu, een in 1889 ingevoerde Anglo-NormandiŽr, was verantwoordelijk voor de tweede bloedlijn via zijn achterkleinzoon Chasseur. Kruisingen met Franse, Engelse en Belgische paarden hadden geen succes. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond een nieuwe bloedlijn door Urus, nog een hengst met Normandisch bloed. Na die tijd zijn kruisingen steeds goed gecontroleerd. Meestal worden Anglo-NormandiŽrs gekozen, maar ook wel Arabieren.

Hoofd
Het hoofd is klein, sierlijk en wat pony-achtig, hoewel de Freiberger over het geheel genomen zwaarder gebouwd is. De hals is kort, maar fraai gebogen.

Achterhand
De achterhand is zwaar en gespierd, met veel ruimte tussen de heupen. De dijen zijn goed ontwikkeld.

 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009