header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Fret

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De tamme fret is een populair huisdier, hoewel eigenaren vaak wel de geurklieren bij de dieren laten verwijderen. Als fretten bang zijn, spuiten ze een sterk ruikende afscheiding van onder hun staart. Fretten, die dankzij hun lichaamsbouw heel geschikt zijn om een konijnenhol binnen te dringen, werden oorspronkelijk gefokt als jachtdier.

De fret is een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier, een soort konijn of cavia. De fret is meer verwant aan de kat en de hond. In het onderstaande schema kun je de familie banden van de fret zien. De Latijnse naam is Mustela Putoris Furo Nu weet ik niet veel van Latijnse namen maar ik heb me laten vertellen dat het eerste deel Mustela aangeeft in welke familie de fret zit, dat is dus de familie der wezelachtige, hier toe behoren ook de wezels, marters en de bunzing. De bunzing blijkt als tweede naam Putoris te hebben en dit geeft aan welke verwantschap onze fret hiermee heeft. Het derde deel van zijn naam Furo is het gedeelte dat alleen voor de fret geld. Een fret is speels, haalt kattenkwaad uit en is ongelooflijk nieuwsgierig. Daarom is het houden van fretten ook zo leuk het zijn vrolijke dieren en aanhankelijk, ze willen graag opgepakt en geknuffeld worden. Een fret wil ook graag nadat ze lekker gespeeld hebben op schoot een dutje doen. Het gedrag wordt mede bepaald door de opvoeding en daarbij is ook de opvoeding van de moeder van belang. Haal pups dan ook niet te vroeg bij hun moeder vandaan, dat kan echt pas na acht weken. Een fret is zindelijk maar moet hiervoor wel een training ondergaan, deze krijgt het dier van de moeder, maar de eigenaar zal daar toch mee verder moeten gaan. Ook op latere leeftijd zijn fretten nog zindelijk te maken. Ditzelfde geld voor bijten, goed opvoeden is belangrijk voor het gedrag van de fret. Onderling zijn de fretten meestal zeer verdraagzaam, na een eerste kennismaking zijn ze vaak direct aan het spelen en vallen daarna samen in slaap. Toch oppassen om twee vreemde fretten bij elkaar in een kooi te stoppen, wil het toch niet klikken dan kunnen ze geen kant op. Een nieuwe fret dus eerst een paar dagen laten wennen voordat hij in de gezamenlijke kooi mag.

Jonge kinderen kunnen goed omgaan met fretten, maar hou het  zowel voor de fret als voor het kind toch een beetje in de gaten. Een fret moet elke dag een paar uur uit de kooi kunnen om zich in de kamer te vermaken, het liefst meerdere malen per dag. Een vast ritme is daarbij aan te bevelen. Het is ook heel goed mogelijk om met een fret buiten te gaan wandelen, een klein tuigje (net als voor een kat) dan om de hals en de borstkas wordt vastgemaakt is daarbij erg handig, een fret is zo nieuwsgierig dat hij zou verdwalen als we hem zomaar naar buiten zouden laten gaan. De eerste paar keer is het lastig om het tuigje aan te krijgen, maar heeft de fret eenmaal door dat dan een uitstapje volgt zal het geen probleem meer zijn. Erg opschieten doet het wandelen met een fret niet, naast alle vragen van verbaasde toeschouwers wil ook de fret niet echt opschieten, overal moet aan gesnuffeld worden en gekeken of er niet in of op gekropen kan worden. Gelukkig kan de fret dan opgepakt worden en in de jaszak verder gedragen, of als een bontje om de hals (let wel op dat het dier niet valt).

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009