header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Gaur

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Gaur, het in India ten onrechte ‘bizon’ genoemde, zwaar gebouwde rund Bos gaurus. Het wordt tot 3 m lang, 1,7–2 m hoog, staart 0,7–1 m; gewicht 700 tot 940 kg. Het bewoont in kleine kudden het beboste heuvelland van Voor- en Achter-Indië tot Malakka.

De kort en ruig behaarde huid is bij de stieren zwartbruin, bij de kleinere koeien wat lichter; de onderbenen (sokken) zijn wit. De krachtige horens, een bij wildjagers zeer begeerde trofee, zijn naar achteren en omhoog gebogen (spanwijdte tot 1 m, lengte tot 0,8 m). De gaur is het grootst bekende rund ter wereld; door slecht geregelde jacht en kaalslag van het bos in zijn voortbestaan ernstig bedreigd, blijkt het in dierentuinen echter goed te fokken. Draagtijd 9 maanden; één kalf per worp; maximale levensduur 25 jaar.

De gayal (Bos frontalis) uit India wordt beschouwd als een gedomesticeerde vorm van de gaur. De dieren worden minder groot en de dik-kegelvormige horens zijn veel minder gebogen.

 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009