header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Gelada

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

gelada, de aan de mantelbaviaan verwante apensoort Theropithecus gelada van de Meerkatachtigen, bewoner van de gebergten van Ethiopië tussen 2000 en 5000 m.

Gelada's leven in grote troepen (tot 400 individuen) op de grond; het zijn alleseters, het voedsel bestaat voornamelijk uit bollen, grassen en insecten. Het mannetje heeft een opvallende schoudermantel; op de borst bevindt zich een naakte, hartvormige plek die bij opwinding donkerrood wordt. Bij de vrouwtjes zwellen de rijen wratten op deze naakte plek in de bronsttijd op, zodat het lijkt of het dier een halsketting draagt. Het gezicht is minder hondachtig dan bij de bavianen; de neusgaten zijn enigszins uitstekend en door holten onder de ogen heeft het gezicht de vorm van een 8. Mannetjes wegen ca. 20 kg, wijfjes ca. 15 kg; het lichaam is 50–75 cm lang en de geknikte staart 40–55 cm. Na een draagtijd van ca. 6 maanden wordt één jong geboren; maximale levensduur 22 jaar.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009