header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Gelderlander

 

Paarden pagina - klik hier

 
De fokkers uit de Nederlandse provincie Gelderland begonnen een eeuw geleden de Gelderlander te ontwikkelen, waarbij ze de trage, onopvallende, inheemse merries als basis gebruikten. Ze streefden naar een koetspaard met persoonlijkheid en veel knie-actie, bruikbaar voor licht werk op het land, maar ook als zwaar rijpaard. Net als de meeste Europese fokkers hechtten ze veel belang aan een gelijkmatig karakter. De Nederlanders gebruikten een groot aantal verschillende hengsten. De beste nakomelingen werden weer met elkaar gekruist om een uniform type te verkrijgen. Later werden meer Oldenburgers en Oost-Friezen gebruikt en in 1900 moest zelfs een Hackney wat pit toevoegen. Daarna is er ook enige invloed geweest van Anglo-Normandisch bloed.

De moderne Gelderlander is een indrukwekkend koetspaard met een persoonlijkheid die wordt vergroot door een hoge, ritmische knie-actie (het gevolg van goede schouders) en een staart die hoog wordt gedragen aan een zeer verbeterde achterhand. Het is een krachtig paard met korte, sterke benen zonder behang, maar het is nogal gewoon, met een hoofd dat eerder verstandig is dan elegant en een recht of licht convex profiel.
De Groninger is meestal bruin, de Gelderlander is vos (soms schimmel), vaak met witte aftekeningen aan de benen en het hoofd. De stokmaat is ongeveer 1,65 meter. Deze paarden zijn zeer succesvol in menwedstrijden en spannen Gelderlanders doen ook mee aan internationale wedstrijden. Ze worden verder gebruikt als zware rijpaarden en betrouwbare, maar vrij langzame springpaarden.

Hoofd
Het hoofd is lichter dan dat van de Groninger, maar nogal gewoon, hoewel de hals lang en mooi gevormd is.

Schouders
De schouders zijn goed geplaatst op een lage, brede schoft en zijn meestal nogal steil.

Achterhand
Het kruis is recht en de rug is tamelijk lang in verhouding tot de rest van het lichaam.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009