header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Mongoolse Gerbil

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Mongoolse gerbil is een knaagdier. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Dat komt omdat dit dier bekend is geworden onder een heel andere naam 'woestijnratje'.

In tegenstelling tot veel woestijndieren is de Mongoolse gerbil geen uitgesproken nachtdier. Zijn actieve perioden duren een paar uur en worden afgewisseld door een paar uur rust. (dat maakt het o.a. zo'n leuk huisdier, je kunt ze overdag bezig zien en oppakken in tegenstelling tot de hamster, die pas 's avonds actief wordt).

Huisvesting

Als je een verblijf voor je Mongoolse gerbil koopt of maakt moet je met verschillende dingen rekening houden, maar vooral met de drang om te graven en te wroeten.

Als een Mongoolse gerbil dit niet kan zal het zich niet gelukkig voelen. Hij zal dus een dikke laag bodembedekking nodig hebben. Je moet er voor zorgen dat er plekjes zijn waar je gerbils zich kunnen terugtrekken en schuilen. (bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot, erg geschikt en decoratief)  Als je maar 2-4 Mongoolse gerbils in een verblijf houdt kan je uitgaan van een grondoppervlakte van 800 cm per dier. Als je meer dan 4 dieren in een verblijf houd kan je de hoeveelheid grondoppervlakte verkleinen tot 500 cm per dier.  Als bodembedekker zijn houtsnippers vermengd met hooi erg geschikt. Ze absorberen voldoende vocht en zijn prettig om in te graven en te wroeten. (ze maken hele tunnels, dat is wanneer je ze in een aquarium of terrarium huisvest natuurlijk erg leuk om te zien)

Zaagsel kan je beter niet gebruiken, dit is te stoffig en niet goed voor de luchtwegen. Hieronder zie je het verblijf van mijn gerbils, zoals je ziet heb ik een apart zandbad, dit is nodig omdat ze daar hun vacht in schoon maken, ze baden er in. Wc-rolletjes en takjes fruitbomenhout is erg geschikt om op te knagen en voorkomt doorgegroeide tanden.

Voeding

In sommige dierenspeciaalzaken kun je speciaal gerbil voedsel kopen. Maar het is geen ramp als de dierenwinkel bij jou in de buurt dit niet verkoopt, want hamstervoer (of een zelfgemaakte mix van kanariezaad, zonnebloempitten, tarwe, haver, mas en gerst) is een goede basis (gn konijnenvoer!) volstaat ook. Zorg ervoor date r altijd voldoende hooi in het verblijf aanwezig is, vezels zijn heel belangrijk voor een goede spijsvertering. Het is goed om Mongoolse gerbils af en toe wat groente en fruit te geven, want deze bevatten veel vitaminen en mineralen. Je kunt ze meelwormen, honden of kattenbrokjes, een theelepel yoghurt of kwark of een klein beetje gekookt ei geven. (maar doe dit niet te vaak)

Ondanks dat een gerbil weinig drinkt is het toch noodzakelijk om een drinkflesje in de kooi te hebben (zeker in de zomer). Deze moet van glas zijn anders knagen ze het kapot.

Belangrijk!

Mongoolse gerbils moet je altijd minstens per twee aanschaffen. Ze kunnen en mogen nooit alleen gehouden worden. Het zijn sociale dieren die elkaar's aandacht nodig hebben om een gelukkig en fijn leven te hebben. In het wild leven ze immers ook nooit alleen.

Verzamel altijd van tevoren voldoende informatie over het diertje dat je aanschaft, zodat je weet wat het nodig heeft en hoe je het moet verzorgen. En ga na of het wel een geschikt huisdier voor je is.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009