header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De dolfijn of Tuimelaar
Tursiops Truncatus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Hiermee spreken we over de dolfijn wiens kunstjes we bewonderen in Boudewijnpark, Dolfinarium Harderwijk, Parc Astérix, de Zoo van Anwerpen, Conny-land,... Deze dieren zijn ook in de vrije natuur terug te vinden wereldwijd in gematigde en tropische oceanen. Vooral dan de kustwateren.Tuimelaars leven in groepen van ten hoogste 15 dolfijnen, die zich tot grotere scholen verenigen en tussen de leden van de groep bestaat een hoge mate van samenwerking en nauw onderling contact. 

Dolfijnen behoren tot de groep van zoogdieren. De bevruchting vindt plaats in de lente. De dracht duurt ongeveer 12 maanden. Twee volwassen wijfjes (dolfijnen) helpen de moeder bij de geboorte en nemen het kalf, dat meestal met de staart te beginnen wordt geboren, mee naar de wateroppervlakte om voor het eerst adem te halen. De moeder zoogt haar kalf bijna 1 jaar, zodat het twee jaar duurt voor een nieuwe geboorte. Een pasgeboren dolfijn weegt zo'n 30 kilo en is toch al 1m groot.

Zoals alle walvisachtigen produceert de tuimelaar melk van uitstekende kwaliteit (vetgehalte meer dan 40%) om aan de grote energiebehoefte van het snelgroeiende jong te voldoen. Verder jagen dolfijnen voornamelijk op bodemvissen in ondiep water, maar vangen ook kreeftachtigen en vissen die aan de oppervlakte zwemmen. Hun menu is gevarieerd: van katvis, paling en rog tot garnaal en krab! Afhankelijk van het seizoen eten ze zo'n 6 tot 15 kilo vis per dag.

In tegenstelling tot de mens, beschikt de dolfijn niet over uitwendige oren. Toch heeft de dolfijn een uitstekend gehoor! Het trommelvlies en trommelvlieskanaal bestaan slechts in beperkte mate. De geluiden worden immers meteen via de beenderstruktuur van de schedel doorgestuurd naar het binnenoor. Dit binnenoor is met lucht gevuld, waardoor de slakkenhuisholte in het binnenoor optimaal gestimuleerd wordt. 

De longen worden niet alleen gebruikt om geluiden te produceren, maar in de eerste plaats om te ademen, net zoals alle landzoogdieren. Hierdoor verschijnt een dolfijn geregeld aan de oppervlakte om naar lucht te happen. Een dolfijn kan trouwens tot 500m diep duiken om zijn voedsel te vinden.

Ter informatie een dolfijn kan 35 à 40 jaar oud worden en is gemiddeld 3 tot 4,2 meter lang. Deze cijfers hebben enkel betrekking op dolfijnen die in vrijheid leven!

Net zoals alle zoogdieren beschikken de dolfijnen over twee ogen. De dolfijnen kunnen zowel in als uit het water even goed zien. Dit is wetenschappelijk bewezen! De dolfijn beschikt over een flexibele ogen: de kromming van het oog past zich permanent aan, aan de omstandigheden van het milieu.

Algemeen bekend is dat een dolfijn meester is in echopeiling. Wanneer de dolfijn zijn longen samenperst, dan ontsnapt er lucht via de lippen van het strottenhoofd. De klankenwereld van de dolfijn wordt geregiseerd door de hoeveelheid druk hij op zijn lippen zet. Dit maakt dat een dolfijn kan fluiten, piepen, en het welbekende klakkende geluid kan voortbrengen. Wisten jullie dat er zo'n 1000 signalen per seconde worden uitgezonden?

Uiteraard kent iedereen het 'spuitgat' van een dolfijn. De bijzondere stand van het diafragma van het spuitgat maakt het mogelijk om meer lucht vrij te laten in minder tijd. Hierdoor mindert de ademhalingstijd waardoor mogelijke problemen omwille van decompressie vermeden wordt. Een dolfijn kan bij het uitademen maar liefst 85% van zijn longen ledigen. Ter vergelijking, de mens kan nog geen 20% van zijn longen ledigen!

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009