header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De gewone kortneusbuideldas

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Isoodon obesulus, of Thylacis obesulus

De gewone kortneusbuideldas, ook wel kleine kortneusbuideldas genoemd, leeft in Zuid-AustraliŽ, Zuid-AustraliŽ, TasmaniŽ en Nieuw-Guinea. Hij leeft er in de bossen en savannen. Het aantal is afgenomen na d komst van de Europeanen in AustraliŽ.

De gewone kortneusbuideldas is 's nachts actief. Hij heeft een territorium tot de 7 hectare en leeft alleen. Hij eet wormen, keverlarven, mierenlarven, scorpioenen en paddestoelen.

De paartijd begint in de winter. Hij duurt zes tot acht maanden. Het vrouwtje kan zich twee ok drie keer in de paartijd voortplanten. Ze krijgt na een worp van twee weken 1 tot 6 jongen per worp en heeft acht tepels. Veel jongen sterven. Na 60 tot 70 dagfen beginnen de jongen zelfstandig te worden. Ze kunnen drie jaar oud worden.

Het mannetje is 30,0 tot 36,0 cm lang, zijn staart is 9,0 tot 14,0 cm lang en hij weegt 500 tot 1600 gram. Het vrouwtje is 28,0 tot 33,0 cm lang, haar staart is 9,0 tot 14,0 cm lang en ze weegt 400 tot 1100 gram.
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009