header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Gibbon

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 


De gibbons komen voor in Zuidoost-Azi en er bestaan zeven soorten. Ze hebben een slank lichaam en ze hebben geen staart. Hun bijzonder lange armen komen, wanneer ze rechtop staan, op de grond. Hun kop is klein en rond, de vacht dicht en zacht. Met hun lange armen, gekromde handen, lange vingers en duim kunnen ze zonder problemen in de bomen klimmen. Moeiteloos slingeren ze zich van tak tot tak. Wanneer ze lopen houden ze zich in balans met hun armen. Ze maken sprongen van meer dan 10 meter en laten zich vaak van grote hoogte vallen, om in n sprong op lager gelegen takken te komen. Ze gaan hierbij razendsnel te werk.

Gibbons zijn sociale dieren. Ze leven meestal in familiegroepen van zo'n 30 dieren. Ze bewonen gemeenschappelijk een afgebakend territorium en ze zoeken samen naar voedsel. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit planten maar ook uit insecten, eieren en jonge vogels.

Wanneer twee groepen elkaar in een grensgebied tegenkomen laten ze direct een luid gebrul horen. Bij dit "schreeuwgevecht" trekt de partij, die het minste geluid kan maken, zich meestal terug.

Gibbonvrouwtjes brengen gewoonlijk om de twee jaar een jong ter wereld. Het jong wordt na een draagtijd van 210 dagen geboren. Na ongeveer zeven jaar is het zelf geslachtsrijp.

Afhankelijk van de soort weegt een gibbon tussen de vijf en de vijftien kilo. De siamang is de grootste gibbon. Men treft hem aan in de bossen van Sumatra en Thailand. Zijn armen hebben een spanwijdte van 1,70 meter! Hij heeft een zwarte, langharige vacht.

De siamang vormt met zijn vrouwtje en jongen een gezin. Sommige siamangs leven alleen. De gezinsleden communiceren onderling door middel van karakteristieke geluiden. Dit geschreeuw kan worden versterkt als ze de strottehoofdzak aan de keel opblazen. Het jong wordt na een draagtijd van ongeveer 230 dagen geboren. Het wordt bijna naakt geboren en zoekt warmte in de vacht van zijn moeder.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009