header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Giraffe

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De giraffe is de bekendste vertegenwoordiger van de familie van de giraffen. Hij leeft op de savannen ten zuiden van de Sahara in Afrika. Hij kan 6 meter lang worden, de hoogte van de schouder is ongeveer 3 meter. Giraffen hebben afhankelijk van de ondersoort, twee tot vijf met huid bedekte benige uitsteeksels op hun voorhoofd. De kleur van hun huid is afhankelijk van het gebied waarin ze voorkomen, de huid is of helemaal licht of helemaal donker met donkere vlekken. Bij sommige soorten ontbreken de vlekken volledig. De ongeveer 1 meter lange staart heeft aan het uiteinde een bosje haar (pluim).

De familie der giraffen, die tot de herkauwers behoort, bestond vroeger uit talrijke verschillende soorten. Tegenwoordig zijn er nog twee vertegenwoordigers: de giraffe, die in Afrika, in het gebied ten zuiden van de Sahara leeft, en de okapi, die in de regenwouden van Zare leeft. De giraffe heeft een zeer lange hals en wordt tot 6 meter lang. De kleinere okapi daarentegen bereikt slechts een hoogte van 2 meter. Beide soorten hebben de voor de familie van de giraffen typerende stompe horens op het voorhoofd. Deze zijn met huid bedekt en worden niet afgeworpen.

De giraffenfamilie

Het hoofdvoedsel van de giraffen bestaat uit bladeren, knoppen en vruchten die ze uit de kruinen van de bomen halen. Drinken gaat heel moeizaam. Omdat ze zulke lange voorpoten hebben, ze zijn zelfs nog langer zijn dan de hals, moeten ze deze heel wijd uit elkaar spreiden omdat ze anders niet met de kop bij het water kunnen komen. Giraffen eten vooral vroeg in de ochtend en in de namiddag. 's Middags en 's nachts slapen ze, liggend of staand. Giraffen leven meestal in kleine groepen van 6 tot 10 dieren, soms leven ze ook in kudden. Elke groep bestaat uit vrouwtjes en jongen en een mannelijke leider. Giraffevrouwtjes brengen na een draagtijd van 400 tot 460 dagen een jong ter wereld. De geboorte vindt altijd bij zonsopgang plaats! De jongen worden een jaar lang gezoogd. Ze zijn bij hun geboorte al 1,50 meter groot. Ze zijn echter pas volwassen als ze 10 jaar oud zijn.

Giraffehalzen zijn soms nog langer dan de 1,8 meter lange giraffepoten. Toch hebben giraffen net als de andere zoogdieren slechts zeven, zij het extra lange, ruggenwervels. Dankzij zijn lange nek en poten is de volwassen giraffe hiermee het hoogste dier ter wereld. Voor giraffen vormen leeuwen alleen een bedreiging wanneer de giraffe ligt of wanneer hij onder een boom door loopt waarin zich een leeuw heeft verschanst.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009