header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De gnoe

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De gestreepte, of blauwe gnoe komt voor in de uitgestrekte bosgebieden en graslanden in het zuidoosten en oosten van Afrika en is een van de snelste daar voorkomende dieren. De schouderhoogte van de gestreepte gnoe is ongeveer 137 cm en is daarmee groter dan de witstaartgnoe, die alleen in Zuid-Afrika voorkomt.

De gnoe is een kuddedier dat tot de familie van de holhoornigen behoort. Ze leven in Afrika en zijn bijzonder bekend geworden vanwege het feit dat ze ieder jaar een massale trektocht ondernemen in het oosten van Afrika. De gnoes leggen dan meer dan 1000 kilometer af tijdens hun zoektocht naar water en weiden.

In de paringstijd vormen zich kudden van 150 vrouwtjes en jonge dieren. Deze worden door één tot drie mannetjes bewaakt en beschermd. Deze verdedigen ook tijdens de trek het omliggende gebied.

Na de paring duurt het ongeveer 8,5 maand voordat de vrouwtjes een jong ter wereld brengen. Het jong kan enkele minuten na de geboorte al staan en spoedig met de kudde mee trekken.

► Afgezien van de grootte lijken de mannetjes en vrouwtjes heel veel op elkaar. Ze hebben een onbeholpen lichaam. Vooral blauwe gnoes zien er met hun baard en donkere gezichtskleur altijd wat treurig uit. De dieren maken een opvallend snuivend en knorrend geluid.

► Tot de grootste vijanden van de gnoes behoren het jachtluipaard, de leeuw en de hyena. Misschien zijn ze daarom dikwijls samen met de waakzame zebra's onderweg.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009