header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Grizzly Beer

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 


De grizzly beer is groter dan de zwarte beer maar kleiner dan de ijsbeer of de Alaska bruine beer of de kodiak. Maar is wel gevaarlijkste dier van alle Noordamerikaanse zoogdieren.De indianen lieten de grizzly gedeeltelijk met rust uit bijgeloof en gedeeltelijk vanwege een goed beredenering angst voor het machtige dier. De vroege ontdekkers levis en Clark spraken in hun dagboeken over de grizzly als ‘minder voorzichtig en dapperder’ dan welk dier dan ook dat ze ooit waren tegengekomen. De grizzly beer werd in 1815 benoemd door de naturalist George Ord, die de naam ‘grizzly’ koos omdat het als homoniem diende voor het woord ‘grisly’, dat angstaanjagend betekende, en ‘grizzly’, dat gevlekt grijs betekent. De Latijnse naam die Ord de beer gaf was Ursus Horribilis. Gemiddeld weegt de grootste grizzly beer die nu nog voorkomt 450 kg. Als hij rechtop staat bereikt de beer een hoogte van 3 meter of meer. Vele vrouwtjes-grizzly’s wegen echter minder dan 140 kg en meestal weinig meer dan 90kg. Een grizzlybeer kan elke kleur hebben tussen zwart en licht kaneelkleurig of blond gevlekt met grijs – wat hem de bijnaam ‘zilverpunt’ heeft gegeven. Zijn vacht heeft een grijsachtig uiterlijk, met contrasterende haren erdoor. Grizzly’s die in  hetzelfde gebied wonen hebben meestal ongeveer dezelfde kleur. Alle bruinen hebben de neiging om dezelfde plek te bewonen, en een paar kilometer verderop zijn ze wellicht blond of bijna zwart. Grizzly’s  paren  1 maal per jaar, en het vrouwtje krijgt haar jongen als ze nog half aan het overwinteren is. In die tijd eet of drinkt de moeder niet, maar ze put uit het vet  dat ze afgelopen herfst heeft opgebouwd om haar jong van de rijke melk te voorzien. Net als de zwarte beer bevat de melk van de grizzly 30 tot 33 procent vet. Een jong  weegt minder dan500 gram bij de geboorte, en is blind en zo goed als naakt. De meeste jongen blijven tot en met  de 2 de zomer bij hun moeder.Vroeger kwam de grizzly in Noord-Amerika van Mexico tot de yukon en Alaska voor, en van de Black Hills in Souh Dakota tot aan de Grote Oceaan. Vandaag de dag zijn deze beren alleen nog te vinden in Montana, Wyoming, Alaska en Canada. Zezijn sinds de jaren 20  niet meer gesignaleerd in Colorado, Californie, Nevada,Washington en Idaho. In 1985 bood de gouverneur van Montana, Ted Schwinden, de gouverneurs van andere staten aan de grizzly’s te ruilen voor andere wilde dieren. Dit voorstel werd afgewezen ; niemand wilde iets te maken hebben met de aanstaanjagende grizzly’s  van Montana. De grizzlybeer staat op verschillende lijsten van bedreigde diersoorten
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009