header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Groninger

 

Paarden pagina - klik hier

 
Nederland is geen groot land en het is ook niet echt geschikt om paarden te fokken, maar toch hebben de Nederlanders een belangrijke bijdrage geleverd aan de paardenfokkerij in Europa.
De Groninger, gefokt in de provincie Groningen (maar dat had u al geraden), had weinig waarde voor de export, maar hij voorzag zeer goed in de behoeften van de plaatselijke bevolking. Het oude type was voornamelijk gebaseerd op zijn beroemde buurman, de Fries, en op de krachtige, gelijkmatige Oldenburger. In het begin van de negentiende eeuw was het een zwaar boerenpaard dat een groot aantal landbouwwerkzaamheden kon uitvoeren en ook kon worden ingezet als betrouwbaar, sterk, maar niet erg spectaculair koetspaard.
De vroege Groninger stond bekend om zijn krachtige achterhand en stevige botten, maar hij had vrij korte bewegingen. De meeste hadden steile schouders en lange ruggen, en hun gewrichten waren nogal zwaar. De fokmerries waren echter degelijk en groot, en konden, als ze waren gedekt door een goede hengst, goede, grote en krachtige paarden voortbrengen. De paarden hadden bovendien een rustig karakter, waren gemakkelijk in de omgang en heel werkwillig. Na 1945 bracht de vraag naar een levendig, veelzijdig type paard de fokkers ertoe een compacter dier te produceren met betere schouders en ruimere gangen. Het oude type bestaat tegenwoordig nauwelijks meer en het ras als geheel is sterk in aantal afgenomen.

Hoofd
Het hoofd is zwaar en het profiel opvallend convex. De hals is kort.

Hoogte
De hoogte bedraagt 1,65 meter.

Achterhand
De achterhand is zeer sterk en breed en het hele lichaam heeft een goede diepte. De rug is lang en de gewrichten zijn vaak nogal rond.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009