header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Grote beren

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Grote beren zijn roofdieren, die in de warmste, maar ook in de koudste gebieden op aarde leven. Men treft ze in het hooggebergten aan maar ook in de poolzeeŽn. Het zijn solitaire dieren.

Het lichaam van de beer is groot en gedrongen. Beren hebben een grote kop en korte poten. Hun vacht is dik en al naar gelang de soort licht- of donkerbruin tot zwart (een uitzondering hierop vormt de ijsbeer: die heeft een witte vacht).

Aan de voor- en achterpoten heeft hij vijf tenen met lange, gebogen klauwen. Deze kunnen niet, zoals bij katten, ingetrokken worden en ze zijn daarom meestal erg afgesleten. Beren zijn zoolgangers en lopen op hun hele voetzool en niet alleen op hun tenen.

Alle beren, die in de gematigde zone leven, zijn 's zomers bezig een vetlaag aan te leggen voor de winter. Het zijn echte alleseters en ze voeden zich met bessen, vruchten, grassen en wortels. Bovendien jagen ze op vissen, kreeften, vogels en zoogdieren. De grotere onder hen vallen als ze erg veel honger hebben zelfs grotere dieren zoals runderen of paarden aan.

Als alleseters hebben ze naast scheurkiezen ook brede kiezen waarmee ze plantaardig voedsel kunnen fijnmalen. Als er geen natuurlijke holen of rotsspleten voorhanden zijn graven de beren voor de koude wintermaanden een hol in de grond. Deze woning wordt bekleed met loof, mos en gras, zodat de beer lekker zacht kan liggen. IJsberen laten zich onder een dikke laag sneeuw begraven en bouwen daarvan een hol.

Een vrouwtjesbeer trekt zich na de paring in een hol terug en krijgt na gemiddeld 6-8 maanden ťťn tot zes jongen. Deze zijn blind bij de geboorte. Ze worden door de moeder gezoogd, verzorgd en beschermd. Al na korte tijd worden ze heel levendig en spelen en dartelen ze naar hartelust.

Tot de grote beren behoren de Grizzly-beer, de ijsbeerr, de zwarte beer en de bruine beer.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009