header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De grote
kortneusbuideldas

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Isoodon macrourus

De grote kortneusbuideldas leeft in Noord- en Oost-AustraliŽ. Hij leeft er in gebieden met hoog gras, bossen en in tuinen van stadsranden.

Overdag slaapt de grote kortneusbuideldas in een nest. 's Nachts is hij actief. Het is een omnivoor, maar eet vooral vlees zoals insecten, spinnen en wormen. Ook eet hij graszaden en planten. De mannetjes zijn agressiever dan de vrouwtjes.

De paartijd van de grote kortneusbuideldas verschilt per gebied. In de Northern Territory is de paartijd van augustustus tot april, in Queensland is de paartijd duurt hij soms het hele jaar en in New South Wales duurt de paartijd van augustus tot maart. Het vrouwtje heeft acht tepels en krijgt 1 tot 7 jongen, maar meestal 2 tot 4. Als de jongen 55 dagen oud zijn verlaten ze de buidel. Door de voedzame melk en ook door de hoeveelheid groeien de jongen sneller dan andere buideldierenjongen.

Het mannetje is 30 tot 47 cm lang, zijn staart is 9 tot 21,5 cm lang en hij weegt 500 tot 3100 gram. Het vroutje is 30 tot 41 cm lang, haar staart is 80 tot 18,5 cm lang en ze weegt 500 tot 1700 gram.
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009