header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Grote langoorbuideldas

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Macrotis lagotis

De grote langoorbuideldas leeft in Midden- en West-Australi?. Hij leeft er in de savannen en steppen. Het is een zeer bedreigd diersoort. De andere soort van het geslacht Macrotis, de kleine langoorbuideldas is waarschijnlijk al uitgestorven.

Overdag slaapt de grote langoorbuideldas in een hol dat hij zelf met zijn scherpe nagels gegraven heeft. Daarin leeft hij meestal solitair. Hij is pas 's nachts actief, omdat het dan minder warm is. Hij heeft lange achterpoten maar beweegt zich toch op vier poten. Hij zoekt zowel onder als boven de grond naar zijn voedsel. Hij eet insecten, muizen, vogels, hagedissen en andere kleine gewervelden. Ook eet hij zaden en vruchten. Als hij eet krijgt hij ook erg veel aarde naar binnen: wel 90% van alles wat hij binnen krijgt is aarde!

De grote langoorbuidldas wordt vanaf het begin van de twintigste eeuw bedreigd, doordat kolonisten het milieu veranderden. Ook de invoering van Europese dieren in Australi?, zoals konijnen, vormt een grote bedreiging voor dit dier. Ten slotte zijn de populaties ook erg afgenomen door de jacht.

De paartijd duurt van februari tot april. Na een draagtijd van 14 dagenkrijgen de vrouwtjes krijgen tussen maart en mei jongen. Ze werpen 1 tot 3 jongen, maar ze hebben acht tepels. De buidel is naar achteren geopend, zodat er bij het graven geen aarde naar binnen komt. Na 90 dagen zijn de jongen geslachtsrijp. Ze kunnen drie jaar leven.

DHet mannetje is 30 tot 55 cm lang, zijn staart is 20 tot 29 cm lang en hij weegt 1000 tot 2500 gram. Het vrouwtje is 29 tot 39 cm lang, haar staart is 20 tot 27,8 cm lang en ze weegt 800 tot 1100 gram
 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009