header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het Hartenbeest

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De familie van de antilopen, die tot de herkauwende holhoornigen behoort, bestaat uit zeer verschillende diersoorten. Deze kunnen zo groot zijn als een haas maar sommigen worden ook wel zo groot als een rund.

Het hartenbeest leeft bijvoorbeeld in de grasvlakten van Afrika, in een gebied ten zuiden van de Sahara. Daar eet hij het liefst de jonge loten. Men ziet ze vaak samen met zebra's en gazellen grazen. Wanneer ze maar de kans krijgen, nemen ze een modderbad.Als de gelegenheid zich voordoet, drinken hartenbeesten grote hoeveelheden water. Ze kunnen echter ook zonder problemen lange tijd zonder water. Het likken van zout behoort tot hun meest geliefde bezigheden.

Hartenbeesten hebben een licht- of donkerbruin gekleurde huid. Mannetjes en vrouwtjes hebben horens op hun smalle kop. De grootte en de vorm van de horens verschilt. Meestal leven hartenbeesten in kuddes van zo'n 40 dieren bij elkaar. Deze bestaan uit de vrouwtjes, kalveren en een mannelijke leider, die de kudde bewaakt. Jonge mannetjes vormen hun eigen kuddes. Na een draagtijd van 8 maanden wordt er een jong geboren. Het jong blijft ongeveer drie jaar bij de moeder tot het in een andere kudde wordt opgenomen.

Het Hartebeest, ook wel Koe-Antilope genoemd, is een grote antilope, voorlijf hoger dan het achterlijf om grotere snelheden te bereiken. 26 rassen zijn beschreven. De naam Hartebeest komt van de Hollandse kolonisten die, met name bij de Alcelaphus caama (Rode Hartebeest) in de hoorns de vorm van het hart zagen. Als grazers bewonen ze bij voorkeur de grote open vlaktes. In vroeger dagen zwierven grote aantallen over de vlaktes, vandaag de dag zijn ze in aantal gedecimeerd en sommige soorten zijn bedreigd. Als grazer vinden ze concurrentie in de grote kuddes “regulier” vee. In Noord Afrika zijn ze inmiddels uitgestorven. Het Hartebeest is territoriaal en relatief water-onafhankelijk.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009