header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De heyena

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Hyena's, de familie Hyaenidae van de Roofdieren, uit Afrika, het Midden-Oosten en Voor-Indië. Er zijn slechts vier soorten. Hyena's zijn weinig snelle nachtdieren met grote, dikke kop en dikke hals, korte snuit en krachtig ontwikkelde nek- en kaakspieren. Het lichaam is gedrongen, de borstelige staart vrij kort. Aan de staartwortel bevinden zich klieren die een onaangenaam riekende reukstof afscheiden (de anaalklieren).

hyenahond of Afrikaanse wilde hond, de tot de familie der Hondachtigen behorende soort Lycaon pictus. Deze in troepen jagende roofdieren zijn over vrijwel de gehele savannengordel van Afrika verspreid; vanwege schade aan de veeteelt zijn zij echter in grote delen van het verspreidingsgebied uitgeroeid (bedreigde soort). Het dier onderscheidt zich van de overige hondachtigen door het ontbreken van de eerste teen aan de voorpoten. Lichaamslengte 0, 8–1 m, staart ca. 30–40 cm; vacht met onregelmatig en asymmetrisch vlekkenpatroon van zwart, bruin, geel en wit; geen twee individuen zijn gelijk, alleen de snuit en oren zijn altijd zwart en de staartpunt is altijd wit. Het is een felle jager, die het wild (vnl. middelgrote antilopen, maar ook zebraveulens) over grote afstanden met snelheden van 45–65 km/uur in troepen van 4–60 en soms meer najaagt tot het gevangen en nog vrijwel levend opgegeten wordt. Draagtijd 60–80 dagen; 2–19 jongen per worp. Er is een ingewikkeld sociaal systeem, waarbij de jongen bij de holen steeds door enkele volwassen dieren bewaakt worden, terwijl de rest van de troep op jacht is; de jongen en hun bewakers worden met uitgebraakt vlees gevoerd. Maximale levensduur 10–12 jaar.

Men onderscheidt twee onderfamilies: de Aardwolven (Protelinae) met één soort, de Zuid-Afrikaanse aardwolf, en de Echte hyena's (Hyaeninae).Het voedsel van de Echte hyena's bestaat uit kleine en grotere zoogdieren, ook mensen worden wel aangevallen. Met hun krachtige gebit (sterker dan van elk ander zoogdier) kunnen zij vrijwel elk bot vermorzelen; de uitwerpselen zijn zeer kalkhoudend en vaak wit van kleur. Hyena's zijn bekend om het scala van lugubere, ‘lachende’ geluiden. Overdag houden zij zich schuil in holen; in de schemering komen zij te voorschijn.

De hyenahond, ook bekend als Afrikaanse steppehond, leeft in delen van Afrika. Ze leven in gebieden ten zuiden van de Sahara. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn donkere vacht die bezaaid is met talrijke lichte vlekken. Hij is ongeveer zo groot als een herdershond, heeft lange poten en een korte snuit en behoort tot de familie van de hondachtigen.

Overdag liggen de hyenahonden meestal in de schaduw uit te rusten. Vroeg in de ochtend en laat in de avond ontmoeten ze elkaar en gaan ze gezamenlijk op jacht. Daarbij doorkruisen ze uitgestrekte gebieden. Wanneer ze een groep zebra's, gazellen of antilopen ontdekken, volgen ze hen een tijdlang, tijdens een achtervolgingsjacht wordt er één dier gepakt.

De gestreepte hyena (Hyaena striata), 1,1 m, staart 0,4 m, bewoont thans nog Noord-Afrika, Zuidwest-Azië en Voor-Indië, maar kwam in het Pleistoceen tot in Midden- en West-Europa voor. De vacht is grijs met zwarte dwarsstrepen en lange lichte rugmanen. Hij leeft in paren of alleen. Deze hyena voedt zich vnl. met aas (zie aaseters)(ook bekend als grafschenner).

De bruine hyena of strandwolf (H. brunnea) uit Zuidelijk Afrika (vnl. het westen) heeft een mantel van lange ruige haren. Keel en hals zijn geelbruin, de rest van het lichaam is bruin. Het eenzelvig levende dier is zeldzaam (bedreigde diersoort). Lengte 1,2 m, staart 0,3 m.

Hyenahonden leven in roedels van maximaal 90 dieren. Hier heerst een groot gevoel van saamhorigheid. De dieren communiceren met elkaar door middel van geluiden, gebaren en door hun lichaamshouding.

Hyenahonden krijgen meestal ongeveer 7 jongen, die in een hol worden geboren. Na drie weken openen ze de ogen en spelen ze al spoedig in de buurt van het hol. Behalve de melk, die ze gedurende drie maanden krijgen, eten ze ook al kleine voorverteerde stukjes vlees. Deze krijgen ze ook van andere leden van de roedel. Na een half jaar beginnen de jongen zelf te jagen en lopen ze mee in de roedel.

Hyena's leven in Zuidwest-Azië en in Afrika. Deze dieren zijn verwant aan de katten, hoewel men op basis van hun lichaamsbouw zou denken, dat ze tot de hondachtigen behoren. Hyena's hebben een grote kop en een bijzonder krachtig gebit. Daarmee kunnen ze zelfs grote beenderen verbrijzelen. Hun voorpoten zijn langer dan hun achterpoten, hierdoor loopt de rug enigszins af. Ze kunnen noch bijzonder snel lopen noch bijzonder goed springen.Terwijl men vroeger geloofde, dat hyena's zich vooral voedden met aas en zieke dieren, heeft men inmiddels ontdekt dat de grotere soorten, zoals de gevlekte hyena in meuteverband op antilopen of zebra's jagen. Deze worden met een beet in het been ten val gebracht. Hyena's gaan vooral in de vroege ochtend op jacht. Wanneer ze hun prooi hebben overweldigd en gedood weerklinkt hun bekende gehuil en gelach. De grootste hyenasoort is de gevlekte hyena. Deze wordt ongeveer 1,60 meter lang en 80 kilo zwaar. Hun roedels van maximaal 100 dieren zijn meestal in open gebied te vinden. Ze markeren de grenzen van hun territorium met urine en afscheiding uit hun klieren. De jongen komen in een onderaards hol ter wereld. Ze worden meer dan een jaar gezoogd. Daarna kunnen ze mee op jacht. Een andere soort is de gestreepte hyena. Deze wordt slechts één meter lang hij komt voor in Afrika en Azië. Hij eet meestal aas of kleinere dieren zoals schapen en geiten.

Het dier wordt door hen net zolang gebeten totdat het tenslotte neervalt. Ze scheuren de buik van het slachtoffer direct open en verdelen de buit. Daarbij mogen de jongen eerst eten. Voor degenen, die in de holen bij de jongen moeten blijven, wordt het voedsel bij het hol weer uitgebraakt.

► In Zuid-Afrika leeft een zeldzame soort, de bruine hyena of strandwolf. Hij eet vooral kadavers, vogels, hoenders, maar ook mosselen en vissen. Deze hyena behoort tot de bedreigde diersoorten.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009