header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Indische antilope

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Het uiterlijk van de Indische antilope is bij mannetjes en vrouwtjes verschillend, iets dat bij andere antilopen niet vaak voorkomt. Het vrouwtje is lichtbruin gekleurd op de rug, het mannetje is donkerbruin en in de bronsttijd zelfs bijna zwart. De mannetjes kunnen wel 50 cm lange en spiraalvormige horens hebben. Deze horens gebruiken ze vooral in het paarseizoen om gevechten aan te gaan met andere mannetjes. Degene die het gevecht wint, mag met het vrouwtje paren.

De Indische antilope is een grazer (herbivoor). Hij eet de grassen die in zijn leefgebied groeien en granen van de boeren uit de omgeving. Tijdens de koude maanden eet de Indische antilope overdag, tijdens de warme maanden 's morgens en 's avonds laat. De Indische antilope leeft in groepen die 5 tot 50 dieren omvatten. Zo'n groep Indische antilopen noemen we een kudde. Een kudde bestaat uit meerdere harems. Een harem bestaat uit één mannetje en enkele vrouwtjes met hun jongen. Sommige kuddes hebben nog één of twee extra mannetjes aan de zijkanten om de kudde te beschermen. Volwassen mannetjes die er niet in slagen een familiegroep om zich heen te verzamelen leven in een vrijgezellenkudde.

De volwassen mannetjes verdedigen een territorium (leefgebied). Om hun territorium af te bakenen doen ze hun behoeften op een vaste plaats. Bovendien strijken ze een geurstof, die uit hun oogklieren komt, aan graspollen af. Volwassen mannetjes verdrijven de jonge mannetjes uit de kudde en concurreren met andere mannetjes om territoriumgebied en om vrouwtjes. De rangorde in een kudde Indische antilopen berust op grootte van de dieren en op de lengte van hun horens. Oudere dieren hebben hierbij altijd voordeel op de jongere dieren. Om een ander mannetje uit te dagen, houdt het mannetje zijn kop naar beneden, in de richting van zijn tegenstander. Zijn scherpe horens zijn afschrikwekkend op de ander gericht. Hoewel de horens van de Indische antilope een gevaarlijk wapen zijn, maken de dieren er zelden gebruik van.

De paartijd is het gehele jaar door, maar de pieken zijn in maart/april en augustus/oktober. De vrouwtjes krijgen na een draagtijd van 6 maanden 1 jong. Het jong kan nog niet gelijk met de kudde mee, daar is het nog te klein en te onhandig voor. Het pasgeboren jong slaapt daarom bijna de hele dag op een beschutte plek, in het hoge gras. Een paar keer per dag zoekt de moeder haar jong op zodat het kan drinken. Als het jong oud genoeg is om met de kudde mee te gaan verlaat hij zijn beschutte plekje. Vrouwtjes zijn volwassen als ze 1,5 jaar oud zijn. Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze 3 jaar oud zijn, maar in het wild paren ze pas als ze 5 tot 7 jaar oud zijn.

De Indische antilope komt voor in Nepal, Bangladesh, Pakistan en India. Ze leven daar meestal op open, vlak gebied, maar komen ook voor in de bossen. De Indische antilope is heel erg snel en kan zelfs een hazewindhond inhalen. Deze snelheid heeft hij wel nodig als een roofdier achter hem aan zit.
Wanneer er gevaar dreigt, waarschuwen de oplettende vrouwtjes de rest van de kudde. De dieren springen dan de lucht in en galopperen zo snel mogelijk samen met de andere dieren van de kudde, naar veiliger gebieden. De Indische antilope kan wel 4 meter hoog springen en kan voor een lange afstand (1,5 km) wel 80 km per uur afleggen

De Indische antilope is een bedreigde diersoort. Vroeger waren de Indische antilopen de meest voorkomende hoefdieren van het Indiase continent, maar die aantallen zijn sterk verminderd. Men dacht dat de Indische antilopen in Nepal uitgestorven waren, maar er zijn in 1975 twee kleine populaties gevonden waarvan de een uit ongeveer 200 dieren bestaat. Het aantal Indische antilopen is de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009