header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De jakhals

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Jakhalzen behoren net als de wolf en de coyote tot de hondachtige roofdieren. Ze leven vooral in bosachtige gebieden of in de savannen van Zuidoost-Europa, Zuid-AziŽ en Afrika.

De meest voorkomende jakhals is de zadeljakhals. Dit dier doet qua lichaamsbouw aan een hond denken. Hij bereikt een lichaamslengte van ongeveer 1 meter. Zijn staart is ongeveer 30 cm lang. Zijn vacht is meestal roodbruin (soms grijs). Op zijn rug heeft hij grijszwarte vlekken. Deze onderscheiden hem duidelijk van andere jakhalssoorten.Daar waar geen mensen leven jagen groepen jakhalzen overdag en 's nachts, anders jaagt hij alleen in de schemering en 's nachts.

Hij vangt kleine dieren maar hij eet ook vruchten, bessen en aas. Vooral aas is een altijd welkom hapje. Wanneer leeuwen of tijgers een grote prooi gepakt hebben, blijft er dikwijls ook wel wat over voor de jakhalzen.

Het jakhalsvrouwtje brengt na een draagtijd van ongeveer 9 weken maximaal 6 jongen ter wereld. Het mannetje leeft samen met zijn vrouwtje. Meerdere ouderparen voeden hun jongen gezamenlijk op.Andere jakhalssoorten zijn: de gewone of goudjakhals, die iets kleiner is dan de zadeljakhals en die vanwege zijn uiterlijk vroeger voor de voorvader van onze huishond werd gehouden, en de gestreepte jakhals, die opvalt door de donkere strepen op zijn grijze vacht en het witte puntje aan zijn staart.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009