header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Kameel -
Camelus bactrianus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De woestijn

De kameel is samen met de dromedaris het enige grote dier dat kan overleven in de hitte van de woestijn. Zijn geheim zijn de bulten. Het verhaaltje dat de kameel daarin water opslaat, die het kan aanspreken wanneer het dier dorst heeft, is echter een fabel. De kameel heeft immers nergens water ‘zitten’. Het geheim van de bulten is desondanks zeer eenvoudig: ze fungeren als een buffer tegen de schade die de hete zon kan aanbrengen. De bulten bestaan namelijk grotendeels uit vet en dat laat weinig hitte door. Op die manier worden de tere inwendige organen beschermd door dat hitteschild op zijn rug. Zijn ranke, hoge verschijning zorgt er eveneens voor dat de kameel, wanneer de zon op z’n hoogst staat, weinig warmte opvangt. Wanneer het vet echter over het ganse lichaam verspreid zou geweest zijn, dan zou hij het warmer krijgen dan koeler. Vergelijk het met een dikke winterjas dat ie zou aanhebben. In de bulten kan hij trouwens wél een voedselvoorraad opslaan, zodat hij in geval van voedselschaarste over reserves beschikt.

De temperatuur in de woestijn kan oplopen tot 50°C. In dergelijke situaties heeft de kameel dan wel meer nodig dan een slank lichaam en twee vetbulten om zich te beschermen tegen deze hitte. Zijn tweede geheim is dat een kameel zijn lichaamstemperatuur kan laten schommelen, zonder zich ziek te voelen. Overdag kan zijn lichaamstemperatuur 45°C bedragen zonder dat ie hiervan moet zweten, ’s nachts kan deze nog maar 35°C zijn. Ter informatie: andere dieren zouden hierdoor enorm beginnen hijgen en zweten, de kameel ondervindt hier echter geen hinder van.

Soorten

We kennen tegenwoordig twee soorten kamelen: de Bactrische kameel en de Arabische kameel.
De Bactrische kameel heeft een stevige vacht en is terug te vinden in de woestijn van Centraal –Azië.
De slanke Arabische Kameel is door ons beter bekend als de dromedaris, welke slechts één vetbult heeft. Hij leeft in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en is bijzonder snel: een dromedaris kan een racepaard gemakkelijk inhalen.

Kuddes

Kamelen vormen kleine kuddes, bestaande uit een dominant mannetje en een groepje van 6 tot 20 wijfjes-kamelen. Zwakkere mannetjes zitten in een ‘vrijgezellengroepje’. Ze blijven uit de buurt tot één van de mannetjes zich dapper genoeg acht om de kuddeleider uit te dagen.
Dan kan een zwaar gevecht uitbreken waarbij de kamelen briesen en schreeuwen. Ze blazen hierbij de binnenkant van hun bek op tot soort grote rubberen ballon. Hun bek wordt op die manier als het ware binnenstebuiten gekeerd. Deze ballon ‘vlees’ wordt ‘goulla’ genoemd omwille van het geluid dat ze hierbij maken. Ze proberen elkaar met hun nekken op de grond te krijgen, waarbij degene die hierin slaagt, zich boven op de andere werpt met zijn volle gewicht.

Water

De kameel is tevens een geval apart wanneer het op urineren aankomt. Omwille van de enorme droogte in de woestijn, kan de kameel zich geen vochtverlies permitteren. Urineren is echter belangrijk om afvalstoffen af te voeren. Dit vormt dus een probleem, ware het niet dat de kameel heeft hiervoor een oplossing heeft. Hij kan immers zijn nieren uitschakelen. De afvalstoffen komen dan tegelijk met zijn droge uitwerpselen naar buiten (via de maag dus) en van normale urine is er dan geen sprake.

Eveneens is opmerkelijk dat wanneer een kameel bij een waterbron komt, hij dan op enkele minuten tijd zo’n 90 liter water drinken. Om een vergelijking te maken: een Rolls Royce heeft een even grote benzinetank-inhoud en komt daar één dag mee vooruit. Een kameel kan hiermee weer twee weken verder.

Lichaamsbouw

Leven in de woestijn vraagt aanpassingen. Lopen in zand is bijvoorbeeld niet zo vanzelfsprekend: men glijdt namelijk zeer gemakkelijk weg. Daarom heeft de kameel een ideale poot: groot, plat en zacht. 

Heb je daarnaast trouwens een kameel al eens goed bekeken? Hij heeft namelijk de mooiste wimpers van het ganse dierenrijk, wat ook geen toeval is. De ogen van de kameel hebben immers bescherming nodig omdat er zeer gemakkelijk zand kan inkomen, zeker tijdens zandstormen. De wimpers functioneren dan als het ware als soort een gordijn en zorgen ervoor dat de ogen niet beschadigd worden. 

Ook de neusgaten kunnen gesloten worden, waardoor hij zich verder kan wapenen tegen zandstormen. De grote holtes van de neus worden dan samengeknepen tot smalle spleetjes.

De kameel heeft tevens rubbervormige lippen, waarvan de bovenste bestaat uit twee delen. De mond is uiterst bewegelijk, zodat het gemakkelijker gaat om de vaak ruige, stekelige planten te eten. Hij kan eten van struiken en bosjes waar andere dieren van afblijven.

 

De Dromedaris - Camelus dromedarius

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009