header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kangoeroeratten

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Kangoeroeratten of Ratkangoeroes, de familie Potoroidae uit de Buideldieren, met samen tien soorten. Het zijn kleine springers, ter grootte van een rat of een konijn; de lange staart kan gebruikt worden om gras voor de nestbouw in bundels te transporteren. Kangoeroeratten zijn in hun verspreiding beperkt tot AustraliŽ en TasmaniŽ. De kleine muskuskangoeroerat (Hypsiprymnodon moschatus) heeft een naakte staart en vijf tenen aan de achterpoten. Hij bewoont het kreupelhout in de regenwouden aan de oostkust van Noordoost-Queensland. De bettongs en potoroes zijn wat groter. Zij bewonen vrijwel alle landschappen, met uitzondering van het regenwoud, vnl. in West-AustraliŽ. Zij worden in hun bestaan ernstig bedreigd door ingevoerde katten en vossen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009