header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kangoeroe 2

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De familie van de kangoeroes, die uit 57 soorten bestaat, wordt beschouwd als de hoogst ontwikkelde familie van de orde van de buideldieren.

Het zijn de meest bekende dieren van AustraliŽ. Verder treft men ze in Nieuw Guinea, op TasmaniŽ en op de Bismarck-archipel aan. Enkele soorten leven in het bos, andere leven in droge, rotsachtige gebieden. Het meest opvallende van de kangoeroe is zijn manier van voortbewegen. Ze bewegen zich voort door grote sprongen te maken met hun twee lange achterpoten. De staart, die lang en krachtig is, zorgt voor een zeker evenwicht en hij geeft de kangoeroe steun als hij op de grond neerkomt. De voorpoten, die minder krachtig zijn, hebben lange, gebogen klauwen. Hiermee verzorgt het dier zijn lichaam.

Kangoeroes kunnen met hun verende sprongen snelheden van wel 25 km per uur bereiken. Wanneer er gevaar dreigt, kunnen ze zich gedurende korte tijd twee keer zo snel voortbewegen.

Kangoeroebaby's komen heel klein ter wereld. Ze kruipen onmiddellijk zelfstandig naar de buidel van de moeder en blijven daar dan het eerste half jaar. Via de tepels worden ze van melk voorzien. Ook later keren ze steeds weer naar de buidel terug als er bijvoorbeeld gevaar dreigt of als ze willen slapen.

Reuzenkangoeroes kunnen sprongen maken van zeven meter ver en twee meter hoog.

Wanneer de moeder bij aanhoudende droogte geen melk meer voor het jong heeft haalt ze het uit de buidel. Het jong sterft dan. Wanneer de regentijd begint en er weer rijkelijk voedsel aanwezig is, kruipt een zogenaamd reserve-embryo naar de baarmoeder. Er hoeft niet eerst een nieuwe bevruchting plaats te vinden.

De kleinste kangoeroe, de Nabarlek, is zo groot als een kat, de reuzenkangoeroe daarentegen is zo groot als een mens. Afwijkend van de "echte" kangoeroes zijn de kangoeroeratten. Ze zijn zo groot als ratten of katten. Hun achterpoten zijn veel minder sterk ontwikkeld. Ze lopen daarom meestal op alle vier poten en springen alleen in gevaarlijke situaties op hun achterpoten. De kangoeroeratten behoren tot de met uitsterven bedreigde diersoorten.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009