header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het tamme konijn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Het tamme konijn heeft zich ontwikkeld uit het wilde konijn. Het is een knaagdier maar het behoort samen met de hazen tot de orde van haasachtige.

Konijnen worden al meer dan duizend jaar gefokt. Intussen is er een heel scala aan verschillende rassen ontstaan die qua grootte variëren van het hele kleine dwergkonijntje tot aan de Vlaamse reus. De pels van een konijn bestaat uit lange stevige bovenharen en korte zachte wolharen. Elk ras heeft zijn eigen kleuren. Angorakonijnen vormen een bijzonder ras. Ze hebben een dichte, zachte pels. Hun lange, zijdeachtige haar is waardevol en wordt gebruikt voor gebreide stoffen.

Het tamme konijn heeft gewoonlijk langere oorschelpen als het wilde konijn. De staart is kort en aan de onderkant altijd wit. Het dier kan niet lopen omdat de achterpoten veel langer en krachtiger zijn dan de voorpoten. Het konijn kan alleen maar springen. Als hij langzaam huppelt maakt hij korte sprongen. Daarbij raken de tenen van de voorpoten en de gehele voet van de achterpoten de grond aan. Wanneer het konijn op de vlucht is raken alleen de tenen van de voor- en achterpoten de grond. Dit is goed te zien aan de sporen. De tenen hebben grote klauwen waarmee ze heel goed kunnen graven.

Tamme konijnen worden met plantaardige kost gevoerd. Ze eten klaver, gras, hooi, bieten en wortels. Hun gebit heeft aan de boven- en aan de onderkant twee gekromde knaagtanden die naar achteren schuin aflopen. Ze groeien voortdurend weer aan. De kiezen zijn breed en ze worden door een groot gat van de knaagtanden gescheiden. De bovenlip is gespleten, hierdoor zit hun niets in de weg als ze gaan knagen.

In de loop van één jaar krijgt het vrouwtjeskonijn tot viermaal toe 4-9 jongen. Deze worden in een klein nest geboren. Het nest is bekleed met hooi en uit de borst getrokken bosjes haar. De jongen zijn eerst naakt en blind.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009