header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Lemur

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Er leven zestien soorten lemuren of maki's op Madagaskar en de nabijgelegen Komoren. Ze behoren tot de halfapen. Apen komen hier niet voor. De bekendste lemuur, die ook in bij ons in de dierentuinen te zien is, is de katta. Hij heeft een bruingrijze vacht en een lange pluimige staart met zwarte en witte ringen. Hij heeft een lengte van ongeveer 45 cm, zijn staart is ongeveer 55 cm lang. De katta heeft grote ogen, zijn oorschelpen hebben de vorm van een driehoek. Hij loopt meestal op vier poten rond. Hij heeft de staart dan omhoog staan. Soms ziet men hen ook in de bomen klimmen, deze tref je echter niet zoveel aan in rotsachtige gebieden.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben op verschillende plaatsen op het lichaam talrijke geurklieren. Hiermee kunnen ze hun territorium afbakenen. Ze geven hun geur af op alles wat onbekend is. Er leven groepen van 40 katta's bij elkaar in een territorium. Vrouwtjes en jongen blijven meestal bij elkaar, de mannetjes trekken van groep naar groep. Na de paring gaan er ongeveer 130 dagen voorbij voordat er een jong wordt geboren (soms worden er zelfs twee of drie jongen geboren). De jongen hebben al bij de geboorte hun ogen open en ze hebben een zijdeachtige, dichte vacht. Al na een half jaar zijn ze zelfstandig. Het voedsel van de katta's bestaat uit gras en bladeren. De hars van boomschors en vruchten zijn vinden ze ook erg lekker.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009