header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Lippizaner

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Lippizaner is beroemd om zijn optreden in de Spaanse rijschool in Wenen. Door zijn karakter en zijn schitterende, veerkrachtige draf draf is het paard bij uitstek geschikt voor de hogere rijkunst.

De Lippizaner is beroemd geworden door de Spaanse rijschool in Wenen. In 1580 begon aartshertog Karel van Oostenrijk met het fokken van 33 dieren, die hij uit Spanje had laten overkomen. Later werd Duits bloed toegevoegd. Het ras is vernoemd naar de stoeterij in Lippica, waar de dieren tot 1918 waren ondergebracht. De opleiding tot hogeschoolpaard duurt ongeveer zeven jaar. Van sommige Lippizaners is bekend dat ze tot een leeftijd van twintig jaar of ouder prestaties van een heel hoog niveau kunnen leveren. Vooral de veerkrachtige draf met veel actie maakt dit paard zo geschikt voor de hogere rijkunst.

Het hoofd is uitdrukkingsvol en heeft vaak een ramsneus. De hals is vrij aangezet, niet bijzonder lang en maakt een sterke indruk. Het lichaam met het ronde kruis en zware schouders is een toonbeeld van kracht. De staart is goed ingeplant en weelderig. De benen zijn kort en stevig, de vieten klein en uitstekend gevormd.

Herkomst
Van oorsprong is de Lippizaner een Joegoslavisch-Oostenrijks ras.

De stap is vrij kort en de draf kent een hoge knie-actie,  die tot uitdrukking komt in de 'Spaanse stap'. De galop is tamelijk zwaar.

Stokmaat
De stokmaat varieert van 1,57 tot 1,60

Karakter
Schimmel is de meest voorkomende kleur, maar de
Joegoslavische Lippizaner komt ook in zwart en bruin voor.De Lippizaner is een intelligent en leergierig paard, dat
bovendien uitzonderlijk braaf is.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009