header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Lokaj

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Lokaj is een bergpaardenras, gefokt in Tadzjikistan aan de westkant van het Pamirgebergte, even ten zuiden van de Tien Shanbergketen. Het werd in de zestiende eeuw ontwikkeld door het Lokaj-volk, een afsplitsing van de Oezbeken, toen deze zich van de oevers van het Aralmeer naar het oosten verplaatsten. Het had oorspronkelijk een mengsel van Arabisch bloed, maar werd vooral verbeterd door (Perzisch) Iomoed-bloed en door kruisingen met de Karabaier, het belangrijkste Oezbeekse ras en een echt oosters paard met Arabische en Toerkmeense voorouders. Niet zo lang geleden is het ras gekruist met de Tersk, de Arabier en de Engelse volbloed. Het resultaat is een licht gebouwd, pezig, taai paard met zeer harde hoeven.
De gewrichten vertonen vaak afwijkingen, vooral in de spronggewrichten en de voorbenen. Toch kan de Lokaj een ruiter in een dag over 80 km bergachtig terrein dragen met een gemiddelde snelheid van een kleine tien kilometer per uur. Hij wordt gebruikt als ren- en lastpaard en is zeer geschikt voor het nationale spel 'kokpar', het gevecht om het karkas van een geit.
De kudden lopen het hele jaar door buiten en trekken in het voorjaar de bergen in. Volgens nomadengebruik worden de merries gemolken.

Hals
De hals van de Lokaj is kort en recht, en past goed bij het onopvallende hoofd met het rechte profiel.

Vacht
Lokajs zijn doorgaans schimmels, bruinen of vossen met een metaalglans. Soms zijn de haren gekruld, net als bij de Basjkir.

Achterbenen
De achterbenen zijn niet voorbeeldig, maar wel sterk en droog.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009