header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Luipaard / Panter

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Het luipaard, een lid van de familie van de katten, lijkt wat kleur en tekening, maar ook wat gestalte betreft, het meest op de jaguar.

Het luipaard heeft een groot woongebied. Ze komen in zuidelijk Azië en in heel Afrika voor. Hier leeft hij in woestijnen, gebergten, regenwouden en savannes.

De totale lengte van een luipaard bedraagt ongeveer 2,40 meter. Daarbij neemt de staart 70 cm voor zijn rekening. Hij heeft een krachtig lichaam en een ronde kop. Zijn prachtige pels heeft een roodgele kleur, die naar de buik toe lichter wordt. Zijn lichaam is bedekt met een groot aantal verschillende vlekken waardoor hij er op het eerste gezicht opvallend bont uitziet. Dit is echter helemaal niet het geval. De kleuren van de aarde en de planten van zijn woongebied komen zo goed overeen met de kleur van zijn pels dat het roofdier alleen opvalt als men heel goed kijkt.

Daarnaast bestaan er ook helemaal zwarte panters. Behalve de kleur onderscheiden zij zich in niets van het luipaard. De panter moet niet worden verward met de zogenaamde Amerikaanse panter. Dit is een zwarte jaguar.

Het luipaard verblijft het liefst in bossen met dicht kreupelhout. Ook in de bergen vindt hij genoeg plaatsen waar hij zich kan verschuilen. Het luipaard is weliswaar niet het snelste roofdier, maar hij kan wel enorme sprongen maken en zeer goed klimmen. Vaak ziet men hem in bomen. Daar achtervolgt hij bijvoorbeeld bavianen. Hij voorkomt hiermee dat er teveel bavianen voorkomen.

Zijn hoofdvoedsel bestaat onder andere uit geiten, kippen, antilopen en schapen. Vaak doodt het luipaard in één nacht meerdere dieren. Daarom vrezen veetelers het luipaard meer dan de leeuw omdat de leeuw hoogstens één dier per nacht dood. Natuuronderzoekers berichten, dat het luipaard zo onverschrokken is, dat hij zelfs dorpen of hutten binnengaat om een prooi te zoeken. Normaal gesproken valt een luipaard geen mensen aan.

De voortplanting van luipaarden vindt plaats, wanneer het vrouwtje, ten teken dat ze bereid is te paren, haar doordringend geurende urine tegen de bomen spuit. Het mannetje wordt door de geur gelokt en hij blijft ongeveer één week tot ze hebben gepaard. Daarna is het vrouwtje weer alleen. Na een draagtijd van 90-110 dagen werpt ze 2-6 jongen, die eerst blind zijn. Ze brengt hen alleen groot. Per worp blijven meestal slechts één tot twee jongen in leven.

De jongen worden de eerste tijd naar steeds wisselende schuilplaatsen gedragen om te voorkomen dat ze door hyena's of leeuven worden opgegeten. Na enkele maanden leren de jongen zelf te jagen en voor zichzelf te zorgen.

 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009