header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bosduivel of Mandril

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Bosduivel of Mandril : de diersoort Papio sphinx, de meest bizar gekleurde vertegenwoordiger van de Apen, een verwant van de bavianen. Bij deze grote aap (lengte tot 95 cm, gewicht tot 30 kg) zijn in het mannelijk geslacht snuitpunt, neusrug en onderlip rood, aan beide zijden geflankeerd door blauwe, gegroefde neuskussens. De achterdelen evenaren het gezicht in kleuren; de grote eeltkussens zijn rood en blauw, het scrotum (balzak) is blauw en de penis rood. De veel kleinere en slankere wijfjes zijn aanzienlijk minder bont van kleur; het gezicht is zwart met een vage aanduiding van de kleuren die men bij de mannetjes aantreft; de achterdelen vertonen slechts schakeringen van rood. Verder dragen beide geslachten een bruinachtige pels. De staart is hooguit 10 cm lang.

De mandril bewoont de regenwouden van West-Afrika van Kameroen tot de Congorivier, in troepen die als regel bestaan uit een volwassen mannetje en een aantal wijfjes met hun jongen; mannetjes leven soms ook wel solitair. Bij het ingewikkelde sociale verkeer maken de dieren gebruik van gedragssignalen, gegeven door o.a. het bonte gezicht met de lange hoektanden, de bonte achterdelen en door een heel ritueel van bewegingen. Per keer wordt n jong geboren, waarvan de naakte lichaamsdelen aanvankelijk vleeskleurig zijn; de mannetjes zijn pas na 56 jaar uitgekleurd.

Verwant aan de mandril is de dril (Papio leucophaeus). Deze bewoont het gebied ten westen van dat van de mandril, van Kameroen tot Nigeria, inclusief het eiland Fernando Po. Dit dier is kleiner (gewicht tot 20 kg) en minder bont van kleur; het gezicht is zwart, bij de mannetjes met een rode onderlip; de achterdelen zijn roodachtig, omringd door blauwviolet.

Beide soorten zijn aan het tropisch regenwoud gebonden. Draagtijd 771 maanden; n jong per worp. In dierentuinen passen mandril en dril zich gemakkelijk aan, planten zich voort en bereiken hoge leeftijden (tot meer dan 45 jaar).

 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009