header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Merens

 

Paarden pagina - klik hier

 

De Merens stamt uit de prehistorie en is afkomstig uit de Franse PyreneeŽn. Duizenden jaren heeft hij daar ongestoord kunnen leven. Mensen hebben nooit veel aandacht aan de pony's besteed. Tot in 1908 boeren met de Merens begonnen te fokken. Door de jaren heen heeft de Merens zich aangepast op het ruige landschap waarin hij is opgegroeid. De Merens heeft een kort en licht beenwerk, maar ondanks dit is het wel gekenmerkt door degelijkheid en kracht. De pony is mede door dit degelijke beenwerk vroeger veel gebruikt als mijnen pony. Tegenwoordig is hij een veel ingezet dier bij bergtochten.

De Merens is een relatief klein paardje met een stokmaat van 1.30 tot 1.41. Desondanks kunnen zowel kinderen als volwassen hun goed berijden.

De pony heeft een korte maar sterke hals. De rug is wat lang met een stevige schouderpartij. De achterhand is goed gevormd.
Andere rastypische kenmerken zijn de vale zwarte kleur, en de dikke structuur van de haren in de manen en staart. Door de Arabische invloed heeft de pony een fijn en elegant hoofdje.

Vaak wordt hij verward met de Fries waardoor hij ook wel in de volksmond de Franse Fries wordt genoemd.

De Merens is bestand tegen zeer strenge winters, een nadeel is dat hij geen hitte kan verdragen. Bescherming is daarom aan te raden. Tevens heeft de pony een vreselijk goede weerstand, hij zal weinig ziek zijn.

 

Paarden pagina - klik hier

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009