header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Gewone mierenegel

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Er zijn twee soorten mierenegels: de vachtegel (die maximaal 75 cm lang wordt) leeft in de bossen van Nieuw Guinea. De mierenegel (die maximaal 40 cm lang wordt) komt ook in dit gebied voor, hem tref je vooral in AustraliŽ aan. Ze behoren tot de eierleggende zoogdieren.
Beide soorten hebben ruig haar en stekels op hun rug. De snuit is verlengd en tamelijk smal. De poten zijn krachtig gebouwd en ze zijn voorzien van klauwen waarmee ze goed kunnen graven. In het begin van de voortplantingstijd verschijnt op de buik van het vrouwtje een buidel waarin de gelegde eieren worden geplaatst. Na ongeveer 10 dagen komen de jongen uit; die zijn dan nog volledig ontwikkeld.Tot het eind van zijn ontwikkeling blijft het 1 cm grootte wezen in de buidel van zijn moeder. Het diertje krijgt melk via de melkklieren van de moeder.

Aangezien de vrouwtjes geen tepels hebben moet het jong de melk die de klieren afscheiden gewoon oplikken. Na ongeveer drie weken verlaat de jonge mierenegel de buidel omdat hij inmiddels stekels heeft gekregen. De buidel verdwijnt weer.

► Hun zwak ontwikkelde kaken hebben geen tanden en kiezen. Ze likken hun voedsel dat bestaat uit mieren en termieten met hun lange, kleverige tong uit de nesten. De insecten worden tussen de tong en het gehemelte vermalen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009