header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De moeras Lynx

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
... ook wel Jungle cat of Moeraskat genoemd.

N
et als de Serval, heeft de Jungle cat lange poten en is slank gebouwd.

Zijn vacht is over het algemeen lichtbruin, roodachtig of grijs en heeft verder geen tekening anders dan de strepen op zijn poten en soms op zijn keel, die heel licht zijn in het zuiden van zijn verspreidingsgebied en donkerder in het noorden ervan.

Zijn wintervacht is donkerder en dichter dan in de zomer hetgeen hem een heel robuuste aanblik in de winter geeft. Jungle cats hebben zwarte pluimpjes op de oren van ongeveer 1,5 cm lengte. De staart is relatief kort en in doorsnee zo'n 40% (27 cm) van hun lichaamsgrootte. De katers zijn opmerkelijk groter dan de poezen en uit zich ook in gewicht van 13 kg voor een kater tot 9 kg voor een poes.

In gevangenschap zijn de katers zeer agressief om hun jongen te beschermen, zelfs meer dan de poezen, deze sexuele ¨tweeslachtigheid¨ kan toegeschreven worden aan dit gedrag. Bij Jungle cats bestaat een gezinsverband, kater, poes en jongen zijn dan ook in het wild gezien. Een Jungle cat hol wordt voornamelijk gevonden langs rivieren, ze zijn klein en bekleed met dicht riet, oude bladeren en vacht.

Zij worden heel vaak overdag gezien. Zij voeden zich met kleine, maar ook met grote knaagdieren zoals de beverrat die ongeveer 6 a 7 kilo weegt. Er zijn op beverrat fokkerijen in een periode van 14 jaar wel zo'n 200 Jungle cats in vallen gevangen.

De Jungle cat pakt ook hazen, vogels, reptielen, amphibieen, insekten en kleinere of grotere zoogdieren zoals Aziatisch hert en wild varken. Het zijn uitstekende zwemmers en duiken ook om een vis te vangen of om te ontsnappen aan de jacht van de mens of hond.

Biologie

De paartijd varieert van oktober(India), januari/februari (Centraal Azie) en in mei (Armenie), dus afhankelijk van de streek waar zij voorkomen. De paringsbereidheid is 5 dagen, de draagtijd 63 tot 68 dagen, worp grootte varieert van 2 tot en met 4 jongen. Zij zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 11 tot 18 maanden en leven in gevangenschap wel 14 jaar.

Leefgebied en verspreiding

De Jungle cat is ondanks zjn naam niet sterk verbonden met dichte wouden, maar meer met water en vegetatieve schuilplaatsen zoals riet moerassen, maar ook kust en oever omgevingen. Dit houd in dat zij over een groot verspreidingsgebied voorkomen.

Hij wordt zowel aangetroffen in woestijnen, al dan niet met stenen, langs rivierbeddingen, oases, maar ook in tropische wouden, bossen, struikgebieden en grasland. Ook is hij aangetroffen op een hoogte van 2400 meter in de Himalaya en op 1000 meter in de Caucasus, tussen de Zwarte en Kaspische Zee. Verder komt hij voor in de bergen van Algerije en in Egypte.

Jungle cats hebben zich ook goed aangepast aan landbouwgronden en suikerriet plantages. In Israel worden zij vaak aangetroffen bij viskwekerijen en irrigatiekanalen.

Redenen voor het verdwijnen van de Jungle cat in sommige delen van Centraal Azie zijn onder andere het maaien van gras, struiken en bomen langs de oevers. Steeds vaker worden Jungle cats gezien in dorpjes en vangen dan ook kippen bij de boeren. Ook worden zij daar aangetroffen in oude leegstaande gebouwen.

Populatie

Geschat wordt dat er in Centraal Azie nog zo'n 4 tot 15 katten per 10 km2 voorkomen. Terwijl daar waar de vegetatie is verminderd er nog zo'n 2 katten per 10 km2 voorkomen.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009