header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De bosmuis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Hoewel de bosmuis tot de meest voorkomende muizen van Europa behoort, ziet men hem door zijn nachtelijke leefwijze maar zelden. Overdag slaapt het dier in zijn hol en komt pas bij het aanbreken van de nacht tevoorschijn, wanneer hij op zoek naar voedsel gaat.
In stadsgebieden leeft de bosmuis op spoordijken, in struikgewas maar ook in de binnensteden. Alleen boven de boomgrens komen bosmuizen zelden voor, maar soms wagen de bosmuizen zich zelfs daar. De paartijd van de bosmuis begint in april en duurt tot de herfst, maar bij warm weer en voldoende voedselaanbod kan het zelfs tot in de winter duren. De bosmuis is overwegend vegetariër en leeft van verschillende zaden, knoppen, vruchten en paddestoelen.Wanneer deze echter schaars zijn, worden ook slakken, regenwormen en diverse   insekten gegeten. De bosmuis is een belangrijke voedselbron voor veel nachtdieren. Tot de dieren die hen jagen behoren de vos, wezel, hermelijn en das. De bosmuis vormt eveneens één van de belangrijkste prooidieren van vele uilen. De bosmuis is een zeer vruchtbaar dier dat zeer goed in staat is zich aan te passen. Hij is ondanks zijn naam net zo thuis in open landschappen als in tuinen, parken en bossen.

Bosmuizen en grote bosmuizen zijn nauw verwant en niet eenvoudig te onderschijden. Bij de grote bosmuis zijn de ogen, oren en staart nog iets groter en de onderzijde steekt scherp tegen de bovenzijde af en is meestal wit. Jonge bosmuizen van een leeftijd van 24 dagen brengen, wanneer hun temperatuur daalt, voor de mens niet-hoorbare geluiden in ultrasone frequentie-bereik voort. Ze proberen daarmee de aandacht van hun moeder te trekken.

► Slechts zelden komt men bosmuizen in de vrije natuur tegen, omdat ze alleen 's nachts tevoorschijn komen en zelfs voor fel maanlicht terugschrikken. Bosmuizen die bij huizen leven kan men van huismuizen onderscheiden door hun grotere oren, ogen en achterpoten. Bovendien verspreiden ze niet de gebruikelijke muffe muizengeur en produceren ze grotere keutels.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009