header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Muskusherten

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Muskusherten of Muskusdieren, de onderfamilie Moschinae van de Herten, met drie soorten verspreid over grote delen van continentaal, gematigd AziŽ zuidwaarts tot Noord-India, Tibet en Zuidoost-AziŽ en noordwaarts tot SiberiŽ, Noordoost-China en Korea.

Muskusherten hebben geen gewei, maar de mannetjes hebben verlengde en beweeglijke, bij gesloten bek naar buiten stekende, hoektanden (zie gebit) (tot 7 of meer cm lang) in de bovenkaak. Muskusherten hebben een schouderhoogte van 50Ė70 cm; de achterhand ligt ongeveer 5 cm hoger, zodat de dieren een naar voren aflopende rug hebben. Het dikke haar vormt een grijsbruine pels met lichtere vlekken. De volwassen mannetjes hebben achter in het lichaam een muskusklier, die muskus levert, reden waarom alle soorten overbejaagd zijn. Deze merkwaardige primitieve herten leven solitair, in paren of hooguit met drie of vier individuen tezamen. Zij bewonen bij voorkeur bos en struikgewas op hoogten van 2000Ė3500 m.

De bekendste soort is het gewone muskushert (Moschus moschiferus), dat in twee rassen het noorden van Pakistan en India, Tibet en grote delen van Zuid- en Centraal-China bewoont. Per keer worden 1Ė2 gevlekte jongen geboren na een draagtijd van 5Ė6 maanden. Maximale levensduur 13 jaar.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009