header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De neusbeer

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

neusberen of coati's, roofdieren van het geslacht Nasua van de familie Wasberen, gekenmerkt door o.a. een lange en zeer beweeglijke neus. De dieren hebben een vrij lang lichaam met lange, geringde staart en korte poten; zij zijn bruinachtig van kleur, wat echter variëren kan van oranje tot bijna zwart. Neusberen bewonen in een aantal vormen Midden- en Zuid-Amerika zuidwaarts tot in Uruguay; de meeste vormen zijn grond- en in mindere mate boombewoners van het bos, waar zij in kleine troepen rondtrekken en zich voeden met kleine dieren en vruchten. In het noorden (zuidelijke Verenigde Staten) en zuiden van hun verspreidingsgebied bewonen zij ook meer open en veel droger terrein. Neusberen hebben een tamelijk ingewikkeld sociaal systeem; de volwassen mannetjes (coatimundi's) leven vaak buiten sociaal verband. Na een draagtijd van ca. 11 weken werpen de wijfjes 4–5 jongen; na een aantal weken sluiten zij zich gezamenlijk weer bij de troep aan. Maximale levensduur 14 jaar. De in Suriname voorkomende neusbeer (N. nasua), wijd verspreid over Midden- en Zuid-Amerika, is 48–56 cm lang met een staart van 42–47 cm; gewicht 3–4,5 kg. De soort die de zuidelijke Verenigde Staten bereikt, is N. narica; deze wordt groter dan de in Suriname voorkomende soort.

De neusbeer behoort tot de familie van de kleine beren en hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Daar treft men groepen aan van 30 of meer dieren. Ze kunnen zich zeer goed aanpassen en kunnen evengoed in het tropische regenwoud leven als in droge gebergten of woestijnen.

Het lichaam van de neusbeer is tussen de 45 en de 65 cm lang. De volle staart is bijna net zo lang en is bedekt met donker en licht bruine ringen. Bij het lopen steekt de neusbeer zijn staart in de lucht.

Het meest opvallende aan dit krachtige dier is zijn spitse beweeglijke snuit. Daarmee kan hij in de smalste rotsspleten naar voedsel zoeken. Zijn voedsel bestaat onder andere uit spinnen, insecten en wormen. De neusbeer eet echter ook vruchten, muizen en hagedissen. Zowel overdag als 's nachts zoekt hij naar voedsel. Alleen 's middags, wanneer erg heet is, rust de neusbeer liever uit.

De groepen neusberen gaan kort na de paring uit elkaar. De vrouwtjes leven alleen totdat ze na een draagtijd van ongeveer 70 dagen maximaal zeven jongen werpen. Deze worden meestal in een rotsspleet of in een nest in een boom geboren. Ze leven eerst met de moeder samen en sluiten zich na enkele maanden bij de groep van de éénjarigen aan.

Oudere mannetjes leven tijdens de paartijd in de groep. Ze hebben geen leidende functie, ze moeten zich aan de vrouwtjes onderwerpen.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009