header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Nubische wilde ezel

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De steppenezel, ook wel Nubische ezel genoemd, is de stamvader van ons huisdier, de ezel. De twee zijn zo verschillend, dat het nauwelijks te geloven is.

Terwijl onze huisezel bekend staat als een koppig, langzaam en eigenzinnig beest, staat de Nubische ezel, net zoals zijn in het wild levende familielid, de Aziatische wilde ezel, bekend om zijn bijzondere uithoudingsvermogen, bescheidenheid en aangename karakter.Het lichaam van de Nubische ezel is slank en mooi. Hij heeft een schouderhoogte van ongeveer 1,20 meter. Zijn grote kop heeft smalle oren. De kleur van zijn huid varieert van zeer licht bruin tot grijs.

Volwassen mannetjes (hengsten) leven alleen of in afzonderlijke groepen. De vrouwtjes en de jonge dieren van verschillende leeftijden vormen kudden. Deze zijn niet streng geordend. Bij onderlinge ruzies schoppen en bijten de dieren elkaar.

Hij leeft in het noordoosten van Afrika in de bergen, halfwoestijnen, grasvlakten en in rotsachtige gebieden. Daar klimt hij rond en eet hij grassen en kruiden. Hij eet het liefst 's nachts en vroeg in de ochtend. Tijdens de hitte van de dag rust hij liever op een schaduwrijk plekje.

Ezelinnen brengen na een draagtijd van bijna een jaar een veulen ter wereld. Ze houden zich enkele dagen afzijdig met het veulen tot het jong geleerd heeft zijn moeder te herkennen.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009