header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Oostelijke wangzakeekhoorn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Wangzakeekhoorns zijn kleine en levendige dieren, die op de grond leven. Net als alle grondeekhoorns worden ze makkelijk tam. Bovendien zijn ze overdag actief en zeer nieuwsgierig, Wat hen tot een geliefd huisdier maakt. De Wangzakeekhoorn of chipmunk brengt het grootste deel van de winder slapend in zijn hol door. Hoewel hij een echte winterslaap houdt, wordt hij met regelmatige tussenpozen wakker om een bezoek te brengen aan zijn omvangrijke voorraad noten en zaden, die hij in de zomer en herfst heeft aangelegd. De bekendste soort is de oostelijke of gewone chipmunk (Tamias striatus), die een groot gebied in de oostelijke Verenigde Staten en Canada bewoont. De draagtijd beloopt één maand; 3–5 (zelden tot 7) jongen per worp. Maximale levensduur 8 jaar, normaal echter 2–3 jaar.

De oostelijke wangzakeekhoorn komt veel voor in het oosten van Canada en de Verenigde Staten. Hij heeft een voorkeur voor lichte loofbossen en gebieden met struikgewas, maar leeft ook in rotsachtige gebieden.Hoewel de wangzakeekhoorn vaak in of in de buurt van bossen leeft en een goede klimmer is, brengt hij het grootste deel van zijn tijd op de grond door. De wangzakeekhoorn is een zeer flexibel dier en zijn menu is dan ook zeer omvangrijk. De wangzakeekhoorn versmaad echter geenszins naaktslakken, insecten, spinnen of eieren en jongen van vogels. Af en toe eet hij ook muizen en kleine slangen. De wangzak heeft doorgaans twee voorplantingsperioden per jaar, één tussen februari en april en de andere tussen juni en augustus. De oostelijke wangzakeekhoorn is met ongeveer drie maanden volledig volgroeid.

wangzakeekhoorns, aardeekhoorns of chipmunks, het geslacht Tamias en verwanten uit de onderfamilie boom- en grondeekhoorns en marmotten (Sciurinae) uit de onderorde Eekhoornachtigen, omvattend ca. 25 soorten grondeekhoorns van Azië en Noord-Amerika. Chipmunks zijn tamelijk kleine diertjes (8–18 cm lang plus een staart van 7–17 cm), meestal met lengtestrepen op de flanken.

Chipmunks beschikken over wangzakken, waarin zij noten e.d. naar hun voorraadkamers vervoeren; de dieren houden geen echte winterslaap, maar ontwaken nu en dan om te teren op het gehamsterde voedsel. Chipmunks bewonen zelf gegraven holen en komen voor van laagland tot hoog in de bergen en van woestijnen tot in de bossen. De wangzakeekhoorn kan in één keer negen grote noten vervoeren, vier in elke wangzak en één tussen zijn tanden. De wangzakeekhoorn kan zijn wangzakken vergroten tot de grote van zijn kop. Het grootste deel van het jaar leeft de wangzakeekhoorn alleen en verdedigd een territorium dat hij rond zijn hol vestigt. De wangzakeekhoorn is makkelijk tam te maken en eet dan uit de hand.

Zijn omvangrijke en kunstige hol maakt hij onder de grond, vaak onder omgevallen en ontwortelde bomen. Hij graaft steeds verder aan zijn hol, Daardoor zijn de ondergrondse gangen wel tien meter lang of nog langer en hebben meerdere kamers en uitgangen. Ook graaft hij soms kleinere holen als tijdelijk onderkomen en voedselopslagplaatsen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009