header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Orka - Zwaardwalvis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

orka (v. Lat. orca, een soort walvis) of zwaardwalvis, de soort Orcinus orca uit de Echte dolfijnen. Deze tandwalvis jaagt in alle wereldzeeën, gewoonlijk in troepen, op andere warmbloedige dieren (grote en kleine walvisachtigen, walrussen, robben, zeevogels), op vissen en inktvissen. Grote walvissen worden in troepen aangevallen. Een mannelijke orka wordt tot 9,5 m (gewicht tot 7000 kg en meer), een vrouwelijke tot ca. 7 m lang. De huid is aan de rugzijde zwart, aan de buikzijde wit; achter en boven het oog is er een ellipsvormige, witte vlek. Halverwege de rug bevindt zich een driehoekige vin, die tot 1,8 m hoog kan worden. Het dier heeft een bijzonder vervaarlijk gebit met in iedere kaakhelft 10–14 kegelvormige tanden. Op de Nederlandse en de Belgische kust zijn verscheidene malen orka's aangespoeld.

In sommige dolfinaria worden ook orka's gehouden; de dieren worden tam, laten zich gemakkelijk africhten en planten zich zelfs voort. De draagtijd beloopt 15 maanden en per keer wordt één kalf geboren. De maximale levensduur wordt geschat op 50–100 jaar. Deze potentieel zeer gevaarlijke roofdieren blijken bijzonder intelligent te zijn. Onder bepaalde omstandigheden kunnen zij in gevangenschap zelfs met tuimelaars (hun natuurlijke prooi) vredig samenleven. Een van de belangrijkste kenmerken van de orka is de sociale leefwijze. De dieren leven in kudden van 4–40 individuen en jagen gezamenlijk. Waarschijnlijk blijft elke orka zijn leven lang tot dezelfde school behoren.

De zwaardwalvis, die ook bekend staat als orka, is de grootste van de familie van de dolfijnen. Hij leeft in de koudere zeeën en verblijft bij voorkeur in kustwateren. Dit krachtige gestroomlijnde dier wordt maximaal 9,5 meter lang. De rugvin alleen kan bij een mannetje al 2 meter hoog zijn. Bij de vrouwtjes is de rugvin kleiner.
Zwaardwalvissen leven in groepen en jagen ook gezamenlijk. Ze hebben weliswaar geen vaste trekroutes, maar leggen bij het zoeken naar voedsel wel grote afstanden af.

Hun bek is voorzien van 40 tot 50 vlijmscherpe tanden en ze jagen op vissen en zeeleeuwen.Om dieren te kunnen opsporen in troebel water, maken zwaardvissen geluiden, die dienen als een soort echopeiling. De geluiden die orka’s maken verschillen sterk van de geluiden van de andere dolfijnen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009