header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Otters

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Otters, de onderfamilie Lutrinae van de roofdierfamilie Marterachtigen, met ca. 12 soorten in 6 geslachten verspreid over EuraziŽ, Afrika en Amerika. Otters zijn watermarters, slank gebouwde dieren met korte poten en lange krachtige staart, zwemvliezen tussen vingers en tenen, kleine oorschelpen en een gladde, enigszins vettige pels. De meeste soorten zijn bruinig van kleur met een lichtere onderzijde. De kop is stomp, breed en plat met lange snorharen; oor- en neusopeningen worden onder water via een reflex gesloten. Otters zijn waterbewoners, die ook wel aan de kust komen; slechts ťťn soort is bij uitstek een zeebewoner. De dieren vertoeven echter toch een belangrijk deel van de dag aan land. Deze behendige en intelligente zwemmers voeden zich met waterbewoners; naast vissen worden ook kreeftachtigen, weekdieren, kikvorsen, watervogels en kleine zoogdieren gevangen. Otters zijn gemakkelijk te temmen en af te richten voor de visvangst. In het wild zijn het schuwe dieren die veelal in de schemering of 's nachts actief zijn; de verborgen leefwijze maakt dat de getalsterkte wel onderschat kan worden. De meeste soorten worden in hun voortbestaan bedreigd, niet alleen door een voortdurende jacht omwille van de mooie pels, maar ook door waterverontreiniging, verdwijnen van prooidieren, kanalisatie, verstoring door watersport, enz.Het bekendste geslacht is Lutra (zie otter).

De reuzenotter (Pteronura brasiliensis) van Zuid-Amerika is de grootste vorm; dit dier wordt tot 1, 4 m lang plus een afgeplatte staart van ca. 1 m. Deze otter komt ook voor in Suriname. De vingerotters (Aonyx), die geen nagels aan de vingers (en soms ook niet aan de tenen) hebben, bewonen Afrika met twee soorten. De Aziatische vingerotter (A. cinerea) van Zuidoost-AziŽ heeft eveneens gereduceerde nagels; otters van deze beide geslachten voeden zich vnl. met kreeftachtigen. De zeeotter ten slotte bewoont de kusten aan beide zijden van de noordelijke Grote Oceaan; ook dit is een grote soort.

Gewone otter

De gewone otter behoort tot de familie der marterachtigen. De otter komt voor in heel Europa en AziŽ aan de waterkant van rivieren en zoetwatermeren. Door hun sterke klauwen en tenen met zwemvliezen zijn otters goede vissers.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009