header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Palomino

 

Paarden pagina - klik hier

 
Palomino's komen oorspronkelijk uit Californië (Verenigde Staten) en zijn feitelijk naar hun kleur vernoemd. Deze palominokleur, in Spanje "isabel" geheten, werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd bij de invoering van Spaanse Paarden. Voor opname in het stamboek moet o.a. aan de kleureisen voldaan zijn, moet één van beide ouders al ingeschreven staan en moet de andere ouder afstammen van de Quarter Horse, de Volbloed of de Arabier. De Palomino is erg in trek bij het Westernrijden. Het is vooral een parade- en showpaard en wordt daarnaast gebruikt voor trektochten, plezierritten en bij het hoeden en drijven van vee.

Palomino's worden om hun kleur gefokt en hebben een variabele bouw, die gelijk is aan het dominante paard waarmee gekruist is. De Palomino kan lijken op het Stock Horse-type of het verfijndere Parade-type. Het hoofd moet, ongeacht waarmee gekruist is, voldoen aan de kleureisen. Het dier heeft een volle witte staart en goedgevormde benen. De hoogte van Palomino's moet volgens de richtlijnen van de Palomino Horse Association tussen de 1,43 en 1,60 m liggen.

De Palomino is dus geen ras, maar een kleurtype. De kleur is goudachtig met alleen witte aftekeningen op de onderbenen en op het hoofd slechts een witte bles, een wit plekje op de neus of een kol. De manen en de staart zijn wit, zilver- of ivoorkleurig en mogen niet meer dan vijftien procent donker haar bevatten. Beide ogen moeten dezelfde kleur hebben en donker of hazelnootkleurig zijn. De kruising van een vos met een Palomino geeft de mooiste palominokleur. Het is ook mogelijk een kastanjebruin paard te kruisen met een roomkleurig- of albinopaard.

 

Paarden pagina - klik hier

 

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009