header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het Pater-Davidshert

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Pater-Davidshert of miloe, de diersoort Elaphurus davidianus, een merkwaardige vertegenwoordiger van de familie Herten uit de herkauwers. Het grote, bruin gekleurde dier (schouderhoogte 115 cm, gewicht 150–200 kg) is gekenmerkt door een lange kop, lange staart (ca. 50 cm) en lange poten met brede hoeven, die evenals bij het rendier bij het lopen een krakend geluid maken. Het grote gewei heeft geen oogtak (eerste en voorste zijtak) en alle enden zijn naar achteren gericht.  Het Pater-Davidshert is een bewoner van open terrein met veel water; ook wel moerassen. Oorspronkelijk bewoonde het grote delen van China; ten tijde van de ontdekking (1865) door pater David (een Franse missionaris die o.a. ook de reuzenpanda ontdekte) was het in de vrije wildbaan uitgeroeid en beperkt tot het keizerlijke wildpark bij Peking. Uit dit park werd een klein aantal dieren overgebracht naar Europese dierentuinen. Bij de Bokseropstand van 1900 werden de laatste dieren die na de desastreuze overstromingen van 1895 overgebleven waren, afgeslacht. Door de laatste zestien Europese dieren op zijn landgoed Woburn Abbey (Engeland) bijeen te brengen, wist de hertog van Bedford (een vermaard dierenfokker) een kudde op te bouwen en zo de soort voor het nageslacht te behouden.

Draagtijd 40 weken, één jong per worp (gevlekt). Maximale levensduur 20–25 jaar. Van deze kudde werden na de Tweede Wereldoorlog dieren afgestaan aan dierentuinen (o.a. ook in China); planmatige fokkerij heeft het totale bestand tot ca. 1400 (1986) doen toenemen. Aan het einde van de jaren tachtig zijn de eerste dieren weer uitgezet in een natuurreservaat in China.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009