header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Percheron

 

Paarden pagina - klik hier

 
De percheron, afkomstig uit de streek Perche in Normandie, is ťťn van de elegantste zware paarden. In het ras komt veel Arabisch bloed voor en hij heeft ruime gangen met veel schoudervrijheid. Een 19de eeuws deskundige liet zich misschien een beetje meeslepen toen hij zei dat het 'een Arabier was, beÔnvloed door het klimaat en het werk op het land, waarvoor hij al eeuwen wordt gebruikt'.

Arabische invloed
Liefhebbers van de Percheron beweren dat de voorouders van dit paard de Frankische ridders van Karel Martel droegen in de Slag bij Poitiers in 732, toen ze de invasie van de Moren terugsloegen. Na deze slag konden Franse fokkers gemakkelijker beschikken over Moorse Berbers en Arabieren. Deze invloed zette zich door toen Robert, graaf van Rotrou, oosterse paarden invoerde na de Eerste Kruistocht in 1096-1099. In 1760 stelde de koninklijke stoeterij in Le Pin Arabische dekhengsten beschikbaar aan fokkers van de Percherons.

Veelzijdigheid en populariteit
Door de eeuwen heen heeft de Percheron dienst gedaan als strijdros, koetspaard, boerenpaard, geschutpaard en zelfs rijpaard. De fokkers waren altijd gevoelig voor commerciŽle eisen en veranderden hun product als dat nodig was. Aan het eind van de negentiende eeuw bijvoorbeeld staakten ze het fokken van het Percheron-koetspaard, een dier met een stokmaat van ongeveer 1,60 meter, omdat de plaats ervan was ingenomen door lichtere en snellere kruisingen van de Clevelander en het Yorkshire-tuigpaard.
Percherons werden uitgevoerd naar Noord- en Zuid-Amerika, AustraliŽ en Zuid-Afrika. De Verenigde Staten waren de grootste afnemers. Men heeft uitgerekend dat er in de jaren tachtig van de 19de eeuw 5.000 hengsten en ongeveer 2.500 merries heen zijn gegaan.
De Percheron heeft met zijn oosterse achtergrond op vele andere zware paardenrassen voor, dat hij zich goed aan gewijzigde weersomstandigheden aanpast en uitstekend basismateriaal vormt voor kruisingen.

Hoofd
Het hoofd is fijngevormd, met een breed, vierkant voorhoofd, recht profiel en grote, beweeglijke oren. De hals is lang met een mooi gebogen bovenlijn.
Schouders
De lengte van de schouder, van de borst tot de schoft, is ongebruikelijk voor een zwaar paard. Hierdoor zijn de gangen ruim en machtig.
Schoft
De schoft is geprononceerder dan bij andere zware paardenrassen, waardoor er ruimte is voor schuine schouders, terwijl de gangen ruim zijn
Lichaam
Het lichaam is diep en breed. De meest voorkomende kleuren zijn appelschimmel of zwart, maar bruinen, vossen en roans zijn toegestaan.
Benen
De benen zijn kort en krachtig en hebben soms een pijpomvang van meer dan 25 cm. De hoeven zijn van hard, blauwzwart hoorn en aan de onderbenen zit een beetje beharing.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009