header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Rode reuzenkangoeroe

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De rode reuzenkangoeroe komt alleen in AustraliŽ voor en is het grootste buideldier dat bestaat. Ondanks zijn afmetingen eet hij niets anders dan gras en het blad van struiken Het mannetje van de rode reuzenkangoeroe is in volle lengte hoger dan een mens. Hij is de enige kangoeroe met een roodachtige kleur. Vrouwtjes en jongen hebben eerder een blauw-grijze vacht. De springende kangoeroes hebben weinig natuurlijke vijanden.

Leefomgeving
Kangoeroes zijn de Australische tegenhangers van antilopen of herten in andere werelddelen. Het zijn grasetende weidedieren die in het droge binnenland van Australie leven. Ze zijn wijd verbreid en leven in sociale groepen van soms honderd of meer dieren. Het lokale woord voor deze groepen of kuddes is 'mobs'. Bij elke groep hoort minstens een volwassen mannetje. Als er meerdere zijn, vechten ze soms op hun achterbenen om de heerschappij. De rode reuzenkangoeroe is vooral 's nachts actief en blijft overdag liever in de schaduw van bomen en struiken. Het gebeurt ook wel dat hij op een schaduwrijke plek een ondiep gat graaft en erin gaat liggen om aan de moordende hitte van de dag te ontkomen. De kangoeroe heeft zich aangepast aan een leven in een zeer droog klimaat, voornamelijk door zich in de heetste uren van de dag niet te bewegen en door te 'hijgen' om zo overtollige warmte kwijt te raken. Bovendien lopen de bloedvaten op het onbehaarde deel van zijn voorpoten vlak onder de huid. Als het erg warm is, likt een kangoeroe zijn voorpoten om zich zo wat te verkoelen. Door de sterke pezen in zijn achterpoten kan een kangoeroe moeiteloos reusachtige sprongen maken en zo over kuilen en bulten in het gras springen.

Voortplanting
Het dominante mannetje in een groep rode reuzenkangoeroes paart met alle vrouwtjes. De kangoeroevrouwtjes zijn praktisch het gehele jaar door ononderbroken paringsbereid. De draagtijd is zeer kort, en het enige jong, dat nog als een embryo ter wereld komt, weegt nog niet eens een gram.  Zijn voorpoten zijn toch al krachtig genoeg om door de vacht van zijn moeder in haar buidel te kunnen kruipen. Al twee dagen na de geboorte van een jong kan een vrouwtje alweer zwanger raken. Als de omstandigheden gunstig zijn, kan ze in twee jaar tijd drie jongen grootbrengen. Omdat haar jongen verschillende behoeftes hebben, produceert een kangoeroevrouwtje verschillende soorten melk. Het jong dat al buiten de buidel leeft, heeft de meeste energie nodig. Deze zuigt daarom aan een tepel die vetrijke melk geeft. In de buidel van zijn moeder zoekt een kangoeroejong direct naar de tepel en zuigt zich daaraan zeventig dagen vast. Pas met vijf maanden steekt hij voor het eerst zijn kop naar buiten. Als hij de buidel verlaat, weegt hij ongeveer 3,5 kilo. De jongen worden tot een jaar gezoogd.

Voedsel en voedselopname
De rode reuzenkangoeroe eet gras en de bladeren van lage struiken. Hij is veel meer een graseter dan zijn naaste verwant, de grijze reuzenkangoeroe, en hij eet planten tot de wortel op. Aangezien de rode reuzenkangoeroe in de droogste gebieden van het Australische binnenland leeft, treft men ze meestal aan op plaatsen waar een natuurlijke of door mensen aangelegde waterplaats is. Daar is immers de begroeiing ook het overvloedigst. Toch leggen kangoeroes binnen hun territorium nog flinke afstanden af.

De kangoeroe en de mens
Al zolang er kangoeroes en mensen naast elkaar leven, worden kangoeroes gedood voor hun huid en hun vlees. De eerste jagers waren de Aboriginals (de oerbewoners van Australie) en later de immigranten. Tegenwoordig hebben zij vooral veel te duchten van veehouders, omdat ze concurrentie vormen voor de schapen en het vee die op het spaarzame gras weiden. Waar mensen drinkplaatsen voor het vee hebben, komen ook kangoeroes, alhoewel kangoeroes ook heel goed een lange tijd zonder water kunnen leven. Door hun enorme sprongkracht laten kangoeroes zich ook niet echt door afrasteringen tegenhouden. Vandaar dat de rode reuzenkangoeroe door veel mensen als een plaag wordt gezien en afgeschoten wordt.

Korte feitjes
Een kangoeroe kan een mens of een hond met een slag van zijn krachtige achterpoten en scherpe nagels de buik openrijten. Om zijn eigen buik te beschermen tijdens een gevecht, is het vel daar extra dik. Een rode reuzenkangoeroe kan bij zijn sprongen snelheden tot vijfenzestig kilometer per uur halen. Er wordt verteld dat sommige kangoeroes in hun sprong afstanden tot twaalf meter kunnen overbruggen. Volwassen mannetjes worden in Australie 'boomer' ('springer') genoemd, en de vrouwtjes worden 'blauwe vlieger' genoemd. Volwassen mannetjes kunnen twee maal zo groot als vrouwtjes worden.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009